Φόνισσα(2023)
(Murderess)  Πρώτη προβολή: 30-11-2023

67 Βαθμολόγιο
με βάση 58 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματα του ξεσπάσματός της.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Ελλάδα
Σκηνοθέτης:Εύα Νάθενα
Πρωταγωνιστούν:Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα
Διάρκεια:97
100
Παναγιώυης Τιμογιαννάκης
pantimo.gr
2023-11-20
Πρέπει να έχει μιλήσει όλος ο κόσμος για αυτή ταινία Να μάθουν και τον Παπαδιαμάντη όσοι δεν τον ξέρουν. Να δουν και την ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΙΑ. Δεν είναι καλύτερες οι δικές τους ούτε των από εδώ ούτε των από εκεί.
90
Ευρυδίκη Βαλή Σαράφογλου
IGN Greece
2023-11-18
Άρτιο από όλες τις απόψεις του αλλά πάνω από όλα επιδραστικό για τη ζοφερή του ατμόσφαιρα και τον τρόπο που καταφέρνει να μαγνητίσει την μαγεία του λογοτεχνικού αριστουργήματος του Παπαδιαμάντη, η "Φόνισσα" είναι ένα θριαμβευτικό ντεμπούτο για την Εύα Νάθενα και μια κυκλοφορία που θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στο κοινό που θα την παρακολουθήσει.
80
Τάσος Ντερτιλής
GRAND Magazine
2023-11-16
Η Εύα Νάθενα «ξαναδιαβάζει» το αριστούργημα του Παπαδιαμάντη παραδίδοντας μια σύγχρονη και απόλυτα καθηλωτική εκδοχή του.
70
Αχιλλέας Βασιλείου
Cinepivates
2023-11-14
Η ΦΟΝΙΣΣΑ είναι μία άκρως επιτυχημένη Ελληνική ταινία, ένα δραματικό ψυχογράφημα προσωπικότητας και με μία κοινωνική απεικόνιση που προκαλεί φόβο και ανατριχίλα μαζί.
70
Ανδρομάχη Σδούκου
MOVE IT
2023-11-12
Σπουδαίο έργο, αναγκαία και αξιοσημείωτη κινηματογραφική μεταφορά.
70
Λήδα Ειρήνη Αδάμου
Tetragwno.gr
2023-11-10
Ένα εικαστικά εκθαμβωτικό φιλμ, χαρακτηριστικό του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, που άπαξ και το παρακολουθήσει κανείς στην σκοτεινή αίθουσα, δύσκολο να βγει απ' αυτήν, o ίδιος άνθρωπος.
60
Χρήστος Μήτσης
αθηνόραμα
2023-11-08
Η αριστουργηματική νουβέλα του Παπαδιαμάντη διασκευάζεται σαν ένας καφκικός, έμφυλα και κοινωνικά προσδιορισμένος υπαρξιακός εφιάλτης. Υποβλητική ατμόσφαιρα, συγκροτημένη σκηνοθεσία και μια πληθωρική ερμηνεία από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
60
Βαγγέλης Βίτσικας
CinemaNews.gr
2023-11-06
Είναι σινεμά για το ευρύ κοινό, που δεν προδίδει το καλλιτεχνικό όραμα των συντελεστών της.
60
Γιώργος Νυκταράκης
Cineramen
2023-11-04
Μια ιδιαίτερα καλοστημένη ταινία η οποία σεναριακά μπορεί να μην ανταποκρίνεται απόλυτα στην σπουδαία πρώτη ύλη που διαθέτει, αλλά ξεχωρίζει για τις ερμηνείες της, τη μυσταγωγική φωτογραφία, και το υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Εύας Νάθενα.
50
Ιάκωβος Γωγάκης
screeneye.gr
2023-11-02
Η σκηνοθέτις, αφαιρεί πολλές από τις υπάρχουσες αναφορές του διηγήματος, κόβει και ράβει την ιστορία στα μέτρα της πρωταγωνίστριάς της, που διαθέτει τεχνικές αρετές, αλλά η επικέντρωση σε ένα και μόνο πρόσωπο, ενίσχυσε το αμιγώς θεατρικό στοιχείο της Καραμπέτη, προσέδωσε στατικότητα στο εγχείρημα και έμειναν ανεκμετάλλευτες οι πολλές δυνατότητες των υπόλοιπων ηθοποιών.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση