Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό(2021)
(Bad Luck Banging or Loony Porn) | Πρώτη προβολή: 07-10-2021

Σάτιρα του σύγχρονου μικροαστικού και μεσοαστικού τρόπου ζωής, σάτιρα κατάντιας, αρρωστημένης νοοτροπίας και στρεβλού τρόπου σκέψης. Σάτιρα τίτλου και σεμνοτυφίας.
90
Κωνσταντίνος Κόντης
Καυστικό, τραγελαφικό (με χιούμορ που θυμίζει λίγο το The Square σε σημεία), με εξαιρετική γνώση του εαυτού του και του κοινού του, μια φάρσα, όπως αυτοαποκαλείται, η ταινία του Jude προκαλεί άφθονο γέλιο, αλλά ταυτόχρονα σε κάνει να απορείς για την περίεργη κατάσταση στην οποία η ανθρωπότητα έχει βάλει τον εαυτό της. Και όλα αυτά με αφορμή ένα sex tape.
80
Θόδωρος Γιαχουστίδης
2021-10-20
Ναι ρε μάγκα. Ο Radu Jude φτιάχνει μια εντελώς πολιτική ταινία, με εντελώς απροσδόκητο τρόπο. Και, στην τρίτη λύση του τρίτου μέρους, με το φινάλε του, μας χαρίζει μια εντελώς απελευθερωτική κι εντελώς «γεια σου» σκηνή, που καμία Captain Marvel δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί, ακόμα και στα πιο άγρια και οργιώδη όνειρά της.
80
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Μια ακόμη εξαιρετική ταινία στο πνεύμα των άλλων ταινιών σκηνοθετών του ρουμανικού «νέου κύματος», με τον σκηνοθέτη να χρησιμοποιεί όχι μόνο την πρόσφατη ιστορία της χώρας του αλλά και τον Covid-19 και σκηνές πορνό για να κάνει μέσα από μια, συχνά τολμηρή, πειραματική μορφή, και διανθισμένη με σατιρική διάθεση και μαύρο συχνά χιούμορ, επίθεση ενάντια στην ίδια την κοινωνία της Ρουμανίας.
Δεν ξέρω αν το ευφορικό και πικρόχολο και ζοφερό και όλα μαζί ταυτόχρονα αυτό ιντερλούδιο θα κερδίσει κάποια θέση σε ανθολογίες του μέλλοντος, έχει σίγουρα όμως κερδίσει μια θέση στην καρδιά μου.
80
Στράτος Κερσανίδης
Ο ρουμάνος σκηνοθέτης μετατρέπεται σε βαλκάνιο Μπουνιουέλ, ο οποίος πυροβολεί κατάμουτρα την αστική ψευτοηθική. Αλλά γίνεται και λιγάκι Φελίνι, όσον αφορά τους χαρακτήρες. Πάντοτε όμως παραμένει ο Ράντου Ζούντε, ένας σκηνοθέτης ο οποίος έχει αφομοιώσει τη γραμματική και το συντακτικό του σινεμά, και γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία, τα ρεύματα, τις αισθητικές.
80
Μίλτος Τόσκας
Είναι μία ταινία που δε δημιουργήθηκε για να αρέσει σε όλους, αλλά για να ταρακουνήσει τους πολλούς ή τους περισσότερους απ΄αυτούς που θα την επιλέξουν. Μία τολμηρή προσπάθεια που με τους υπαινιγμούς της είναι ικανή να σοκάρει.
80
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
Μιλάμε για μια ταινία στην οποία αξίζει να πας αληθινά απροετοίμαστος και, κυρίως, πρόθυμος να την αφήσεις να σε αποπροσανατολίσει, να σε αποσυντονίσει και να σε αποσταθεροποιήσει. Κι αυτό είναι, για μένα, ίσως το ευγενέστερο πράγμα που μπορεί να κάνει η τέχνη σήμερα.
80
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Και τι είναι το έργο; Ενας φεστιβαλικός «Borat» με ΚΑΘΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ. Η «πολιτική ορθότητα» γίνεται φύλλο και φτερό από τον Ρουμάνο σεναριογράφο-σκηνοθέτη ΡΑΝΤΟΥ ΓΙΟΥΝΤΕ, με τρόπο ευφυή, διασκεδαστικό, ασεβή, ακραίο κι εύστοχο στη σάτιρα ως εκεί που δεν παίρνει.
70
Μαριάννα Τσότρα
Μια ξεκαρδιστική, αιχμηρή σάτιρα για το σεξ, την πολιτική, την ηθικοπλασία και τους τρόπους που αυτά διαπλέκονται, και ταυτόχρονα ένα δηκτικό σχόλιο για την meta- Covid εποχή, με σαρδόνιο χιούμορ και αιρετική αφήγηση, ένα παλαβό πορνό που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε για καιρό.
70
Αγγελική Καρυστινού
Ο Ζούντε με πολιτική διαύγεια στήνει έναν καταπληκτικό αγώνα λόγου, όπου οι προκαταλήψεις συγκρούονται με τους θησαυρούς της παράδοσης και ο φανατισμός με τη λογική, επιστρατεύοντας το χιούμορ, για να καταλήξει σε ένα σουρεαλιστικό σαρκαστικό φινάλε, που λειτουργεί σχεδόν απελευθερωτικά.
70
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Μια εξαιρετικά διασκεδαστική δημιουργία, η οποία μιλάει για σοβαρά πράγματα, χωρίς να παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά.
70
Θοδωρής Δημητρόπουλος
Ένα αληθινό φιλμ-αντίδραση από έναν δημιουργό που έχει το αυτί του στο έδαφος.
70
Χάρης Αναγνωστάκης
Σαρωτική, αιρετική, χλευαστική έως και λυτρωτικά βλάσφημη σάτιρα, ορισμένες φορές ξεκαρδιστική και αρκετές περισσότερες δραματική, καθώς το θέατρο του παραλόγου περνά στην πραγματική ζωή, στο Βουκουρέστι, μια πόλη που τρέχει να προλάβει την Ευρώπη, κάνοντας άλματα προς την εξαχρείωση, την κακογουστιά, την εμπορευματοποίηση των πάντων, την υποκρισία, το κενό.
70
Λουκάς Κατσίκας
2021-10-16
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ και ο Τζον Γουότερς δίνουν ραντεβού σε μια από τις ταινίες της χρονιάς: μια κινηματογραφική πρόκληση φοβερά επείγουσα, εξόχως πολιτική, λυτρωτικά αθυρόστομη και διαβολικά ψυχαγωγική.
70
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2021-10-14
Επίκαιρη, μεταμοντέρνα και απέραντα σαρκαστική η κινηματογραφική βιωματική ματιά του Ζούντε εδώ βρίσκεται σε φουλ φόρμα και δικαίως κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ Βερολίνου όντας μια από τις πρώτες ταινίες που καταγράφει την εποχή της πανδημίας σε μια θεοπάλαβη κοινωνική σάτιρα με εθνογραφικό προφίλ.
70
Χρήστος Μήτσης
2021-10-18
Μια σοβαρότατη, αλλά ελάχιστα σοβαροφανής προσπάθεια καταγραφής κι ανάλυσης της σύγχρονης ρουμανικής καθημερινότητας.
60
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2021-10-10
Ο Ράντου Ζούντε κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο 71ο Φεστιβάλ Βερολίνου με μια ταινία πιστή στην υπέρμετρη φιλοδοξία της να προκαλέσει καταρρίπτοντας διασκεδαστικά αρχέγονους θεσμούς.
60
Κώστας Ζαλίγκας
2021-10-12
Οπλίζει τη δασκάλα με ξεκάθαρες και σαφείς ατάκες, ικανές να αποστομώσουν άπαντες, αλλά κανείς δεν βγήκε κερδισμένος όταν τα έβαλε με τον όχλο. Εκεί ο Ζούντε θα αφήσει το ρεαλισμό στην άκρη και θα δώσει τη λύση δανειζόμενος στοιχεία άλλου κινηματογραφικού είδους, φροντίζοντας να μην απομακρυνθεί από τη σάτιρα, που έδειξε να τη χειρίζεται με γνώση και άνεση.
60
Αχιλλέας Βασιλείου
Αστείο ακόμα και στις explicit σκηνές του, όπως αστείο πλέον έχει καταντήσει ο όρος και η σημασία του πορνό ιδίως στην covid και μεταcovid εποχή (εξού και ο τίτλος ΠΑΛΑΒΟ ΠΟΡΝΟ) αυτό το ατυχές πήδημα κατάφερε να ολοκληρώσει κινηματογραφικά με τον πιο ηδονιστικό τρόπο. Αυτόν της καινοτομίας.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2021-10-08
Το Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό είναι ένα ενδιαφέρον, υπερφορμαλιστικό αξιοπερίεργο σαν πρακτική άσκηση πάνω στις πολιτικές επιστήμες, με αφαίρεση, επιτήδευση και βερμπαλισμό (αντιστοίχως στα τρία μέρη που το συναπαρτίζουν), φλόγα, ορμή και επιτέλους μια εξαιρετική αίσθηση του κομφούζιου που προκαλεί το lockdown και ένα σίγουρο, κατά τον σκηνοθέτη και το αλά Μακαβέγιεφ φινάλε του, συμπέρασμα: πως όλα είναι τσόντα!
60
Δημήτρης Δανίκας
Ιδιαίτερο
50
Απόστολος Κίτσος
2021-10-06
Ο Ράντου Τζούντε άλλοτε προκαλεί, άλλοτε επισημαίνει διδακτικά, συνολικά στήνει μια άνιση δημιουργία που έχει τις στιγμές της και καταλήγει καθόλου φειδωλά σε τρία διαφορετικά φινάλε (το τρίτο πάντως, τα σπάει) αποφεύγοντας επί της ουσίας να τοποθετηθεί.
50
Ζουμπουλάκης Γιάννης
Σκηνοθετημένο από τον διακεκριμένο Ρουμάνο σκηνοθέτη Ράντου Γιούντε, το φιλμ αρχίζει με σκηνές σκληρού πορνό και προσπαθεί να εξελιχθεί σε κάτι που μοιάζει με φιλοσοφικό δοκίμιο της καθημερινότητας πάνω στα «πρέπει» και τα «μη πρέπει» που ορίζει η σύγχρονη κοινωνία.
50
Λήδα-Ειρήνη Αδάμου
2021-10-04
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν δύναται να τα πει κανείς με σκοπό να βάλλει τον τρόπο σκέψης πίσω από το δημιούργημα του σκηνοθέτη και σεναριογράφου, ή ακόμη και της πρωταγωνίστριας του, που είναι εξαιρετική στη συνολική της ερμηνεία (και ιδιαίτερα στην σκηνή της δίκης της), αλλά να δώσει μπόλικη τροφή για σκέψη για το τι θα μπορούσε να εννοεί κανείς τελικά με τον όρο σεξουαλική απελευθέρωση.
50
Λήδα Γαλανού
Ενώ ξετυλίγεται σαν ένα ευρηματικό, πρωτότυπο δοκίμιο με shock value, εκκωφαντική βαλκανική ταυτότητα και, ταυτόχρονα, κωμικότητα, καταλήγει να επαναλαμβάνει σε λούπα το δίδαγμα που έγινε αντιληπτό ήδη από την αρχή του φιλμ και να περιτυλίγει την αληθινή εξυπνάδα του δημιουργού του με μια διάθεση περισσότερο εξυπνακίστικη, συγκαταβατική προς τον επιμελή θεατή, προβοκατόρικη με μια εκνευριστική ελαφρότητα.
40
Νίκος Τσαγκαράκης
Το πρόβλημα είναι ότι όσο προχωράει η ταινία μοιάζει όλο και περισσότερο με συρραφή τυχαίων ιδεών, παρά ένα συνεκτικό σύνολο, ενώ ο ευρηματικός υπαινιγμός αντικαθίσταται από προφανή απλοϊκότητα.
40
Μάρα Θεοδωροπούλου
Το όλο εγχείρημα είναι ενίοτε διασκεδαστικό και αφοπλιστικά επίκαιρο (με την πανδημία σε πραγματικό χρόνο), αλλά η έλλειψη προσήλωσης θυμίζει περισσότερο παιδαριώδη φαντασίωση που ξεχνιέται μόλις ανοιχτεί το επόμενο tab.
30
Γιώργος Ξανθάκης
Στην Τέχνη δεν πρέπει να υπάρχουν πουριτανικά όρια, αρκεί το έργο να δικαιώνεται από την επίτευξη του στόχου του. Δυστυχώς στο φιλμ του Jude, η προκλητική κινηματογράφηση γίνεται αυτοσκοπός, ίσως γιατί το σκάνδαλο συνήθως λειτουργεί υπέρ της δημοσιότητας της ταινίας. Αντίθετα δεν αξιοποιoύνται κάποιες πιο γόνιμες κατευθύνσεις που αφορούν την υποκρισία των κοινωνικών κανόνων.
20
Λάζαρος Κολαξής
Με λίγο μεταμοντερνισμό, μπόλικη κενότητα, αστείρευτη δηθενιά και ντύνοντας τους ηθοποιούς με μάσκες για να «πιάσει τον παλμό» της επί κορωνοιού εποχής, ο Jude καταφέρνει να βραβευτεί για μια ταινία που όπως και το ίντερνετ, το οποίο σατιρίζει συχνά πυκνά, λέει πολλά, χωρίς να λέει τίποτα, προκαλώντας τελικά έναν αχρείαστο εκνευρισμό.
10
Ηλίας Φραγκούλης
2021-10-02
Δεν είμαι υπέρ της λογοκρισίας, αλλά θα έπρεπε να τους σταματούσαν στα σύνορα της Ρουμανίας και να κατέστρεφαν την κόπια! Από τις μεγαλύτερες μαλακίες που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Και λίγα λέω.