Dune(2021)
Πρώτη προβολή: 14-10-2021

100
Κωνσταντίνος Πάτρας
Το Dune είναι ταινία που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως οπτικοακουστικό αριστούργημα.
100
Κώστας Χανδρινός
Αν μιλάμε σε επίπεδο φιλοδοξίας -αλλά κι έναν δίκαιο κόσμο, τα μπλοκμπάστερ του μέλλοντος θα χαρακτηρίζονται ως «πριν και μετά» το Dune.
90
Τάσος Ντερτιλής
Το μεγαλειώδες Sci-FI έπος του Ντενί Βιλνέβ είναι εδώ. Απλά πηγαίνετε να το δείτε (χθες)!!!
90
Σοφία Γιαννοπούλου
Το αποτέλεσμα είναι ένα οπτικό-ακουστικό υπερθέαμα, με την μουσική του Hans Zimmer να γίνεται ένα με το περιβάλλον της απέραντης αφιλόξενης ερήμου του πλανήτη Arrakis και τον Timothée Chalamet και την Rebecca Ferguson να δίνουν θαυμαστές ερμηνείες.
90
Κυριάκος Στεργιάδης
Το μοντέρνο κοινό που δυστυχώς έχει συνηθίσει σε ευκολόπεπτες, γηπεδικές και "ταινίες-τρενάκια" δε θα μπορέσει να εκτιμήσει το Dune πέρα από τον οπτικό του τομέα. Εάν αφεθείτε στον κόσμο του και στον βραδύκαυστο -με μερικά διαλλειπτικά σπριντ- ρυθμό του θα μαγευτείτε. Έχει αυτό τον ρυθμό που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Villeneuve.
90
Σπύρος Καραγεώργης
Πρόκειται για μία ταινία event που πρέπει να προβληθεί οπωσδήποτε στο σκοτάδι της κινηματογραφικής αίθουσας, μία ταινία που μας θυμίζει γιατί αγαπάμε την τέχνη του κινηματογράφου και αυτά που μπορεί να μας προσφέρει!
90
Ηλίας Φραγκούλης
2021-10-20
Κινηματογραφικό επίτευγμα με bold και κεφαλαία γράμματα, από αυτά που βλέπεις και χάνεσαι στη μεγάλη οθόνη.
80
Κωνσταντίνος Μπούρας
Το Φανταστικό στα καλύτερά του. Πόσο φανταστικό όμως είναι κάτι που μας συγκλονίζει;
80
Ναταλία Πετρίτη
Η ταινία μας θυμίζει ένδοξες κινηματογραφικές στιγμές του παρελθόντος, διατηρώντας όμως το βλέμμα της σταθερά στο μέλλον και εμείς δεν θα μπορούσαμε από το να την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
80
Το Dune είναι μια ταινία με προϋπολογισμό blockbuster, γυρισμένο όμως με τα βασικά μιας indie παραγωγής, που θα πάρει όσο χρόνο χρειάζεται για να σου παρουσιάσει την ιστορία που θέλει ενώ αν και σίγουρα κινηματογραφικά μπορεί να χαρακτηριστεί λάθος το κλείσιμο της ταινίας, έμενα προσωπικά με κάνει να περιμένω με μεγαλύτερη αγωνία την συνέχεια.
80
Λήδα Ειρήνη Αδάμου
Επιπρόσθετα εμπλουτισμένη η «εισαγωγή» αυτή στην εικόνα και τον λόγο του φιλμικού σύμπαντος του Villeneuve και των συνεργατών του, με τα αντίστοιχα αριστοτεχνικά οπτικά αλλά και ηχητικά εφέ, που έχουμε ξανασυναντήσει σε προγενέστερα αριστοτεχνήματα του σκηνοθέτη (Blade Runner 2049), καταφέρνει να εκτοξεύσει το hype στα ύψη και μας κάνει αναπόφευκτα να μιλάμε, για μια ακόμη υπερπαραγωγή, που πράγματι θα είναι κρίμα να μην απολαύσει κανείς στο σινεμά.
80
Βαλεντίνος Κατανοΐου
Η έλλειψη συναισθηματικής έντασης στην ταινία είναι ένα μεγάλο παράπτωμα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αν λάβουμε υπόψη το πόσο καλοδουλεμένη είναι σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Όπως και να΄χει όμως, το "Dune" αξίζει σίγουρα την τιμή ενός εισιτηρίου για τη μεγάλη οθόνη.
80
Στράτος Αλατσάκης
Το Dune είναι ένα χάρμα οφθαλμών και μας υπενθυμίζει πως εάν οι κατάλληλοι άνθρωποι με τα κατάλληλα μέσα αποφασίσουν να δημιουργήσουν μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο μπορούν να το κάνουν με επιτυχία.
80
Ελισσαίος Βγενόπουλος
Ο Βιλνέβ μαθητής του Ρίντλεϊ Σκοτ, θα κρατήσει τις δοκιμασμένες φόρμες, τα γεωμετρικά σχήματα, θα χρησιμοποιήσει τις όμορφες χρυσές τομές στα κάδρα του με κυρίαρχη τη συμμετρία η οποία θα αναμειγνύεται με την μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία των διάφορων στοιχείων, θα προκαλέσει και θα παρασυρθεί από μεγαλειώδες χωρίς να χάσει το μέτρο, χωρίς να του ξεφύγουν τα συναισθήματα των ηρώων του, χωρίς να λείψει από τα κάδρα του το αισθαντικό γαλάζιο βλέμμα των φτωχών και δύσπιστων γηγενών Φρέμεν.
Με όσο το δυνατόν από-έμφαση στη τεχνολογία, αρματωμένο με στυλ και την παρουσία ενός θρησκευτικού μυστικισμού, το Dune κερδίζει στα σημεία και μας κάνει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια.
Σκοτεινή, μονοχρωματική σχεδόν αισθητική, μουντά χρώματα, εκπληκτική σκηνογραφία (περιβάλλοντα, κτίσματα, σκάφη κλπ.), ζοφερές ίντριγκες και πολύπλοκες πολιτικές και άλλες σχέσεις (γι' αυτό κυρίως είναι δύσκολο το βιβλίο), υποβλητικό περιβάλλον ερήμου και άλλα πολλά συνθέτουν (για μένα πάντοτε) μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας των πολλών τελευταίων ετών.
80
nikos fekkas
Μια πολύ καλή και πρωτότυπη ταινία που με έκανε να θέλω να δω τι θα ακολουθήσει στο επερχόμενο sequel της!
80
Ιωάννα Βαρδαλαχάκη
Ο Denis Villeneuve «χτίζει» ένα μεγαλειώδες θέαμα που γεμίζει τις αισθήσεις.
80
Αχιλλέας Βασιλείου
Το επικό σινεμά στην νέα εποχή, ή το επικό σινεμά της νέας εποχής, το σινεμά του εντυπωσιασμού με νόημα όμως, ταινία που παρά τα 155 λεπτά ζητάς κι άλλο παρακαλώντας να μην τελειώσει, το Dune του Ντενί Βιλνέβ έρχεται και συμπληρώνει εκείνο το κεφάλαιο που είχε ανοίξει ο σκηνοθέτης το 2015 με το εξαιρετικό Arrival αλλά εδώ χτυπάει φλέβα χρυσού και κινηματογραφικής μαγείας.
80
Δημήτρης Κούτρας
O Denis Villeneue δεν μας προσέφερε απλώς την ταινία του μήνα ή της χρονιάς αλλά ένα φιλμ που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια.
80
Μάνος Θηραίος
Πρόκειται για πραγματικό σινεμά επικών διαστάσεων, το οποίο η σκηνοθετική ματιά του Ντενί Βιλνέβ προσαρμόζει σε ανθρώπινη κλίμακα.
80
Προσωπικά νιώθω και πάρα πολύ γεμάτος από αυτό που πρόσφερε ο Βιλνέβ στο πρώτο μέρος του "Dune". Όταν το παρακολουθούσα δεν ένιωθα πως μου λείπει τίποτα. Εισέπραττα, απολάμβανα, χόρταινα, γέμιζα με μεγάλο σινεμά, με εικόνες ομορφιάς και δέους που μόνο το μεγάλο σινεμά μπορεί να προσφέρει.
80
Δημήτρης Δανίκας
2021-10-18
Εικαστικό επίτευγμα και εξαιρετική χημική ένωση Ατρειδών, Σαίξπηρ, Λόρενς της Αραβίας και Star Wars—Καθηλώθηκα!
80
Πάνος Γκένας
2021-10-16
Mία κινηματογραφική εμπειρία «εμβύθισης» σε έναν άλλο κόσμο.
80
Αγγελική Καρυστινού
Σπουδαίος εικονοκλάστης ο Βιλνέβ, βρίσκει πρόσφορο έδαφος και πλούσιο υλικό στο σύμπαν του Χέρμπερτπου που αξιοποιεί στο έπακρο, φτιάχνοντας μια σειρά από πλάνα ανυπέρβλητης ομορφιάς και αισθητικής, επενδύοντας, όπως κάνει συνήθως, στις ατμόσφαιρες κι όχι στις μάχες -παρόλο που δεν λείπουν κι αυτές-, καταθέτοντας έτσι μια ενήλικη και πιο ψαγμένη εκδοχή του «Πολέμου των Άστρων».
80
Κώστας Ζαλίγκας
Ο Καναδός σκηνοθέτης επιβάλλει αργούς ρυθμούς, δίνει χρόνο στους ήρωές του να μας δείξουν ποιοι είναι, πώς σκέφτονται και πώς λειτουργούν και, αντί για μέταλλο, προτάσσει την πέτρα και την άμμο της ερήμου. Με λίγα λόγια, ο Βιλνέβ βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και όχι τη βροχή των λέιζερ ή τα εξελιγμένα γκάτζετ.
76
Αγγελική Αντωνίου
Το Dune του Denis Villeneuve είναι μια εξαιρετική προσαρμογή ενός απροσάρμοστου μυθιστορήματος.
75
Αντώνης Ζαούτσος
Παρότι δεν αποτελεί αριστούργημα από καλλιτεχνικής πλευράς, το Dune είναι καλογυρισμένο, χωρίς εμφανή ψεγάδια και ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
70
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2021-10-08
Ο Καναδός σκηνοθέτης απλοποιεί ή, μάλλον, νοικοκυρεύει μια πολύ δύσκολη υπόθεση: να ξεδιαλύνει τον μίτο μιας πλοκής φορτωμένης με πολλούς χαρακτήρες, που ευτυχώς χειρίζεται με κομψότητα έστω και στον λίγο ωφέλιμο χρόνο τους, σε διαφορετικά σκηνικά, εικαστικά επιμένοντας σε φυσικά, μνημειώδη, φαραωνικά σετ και απτούς, κινηματογραφικά καθορισμένους χώρους. Το αισθητικό αποτέλεσμα, γι' ακόμη μια φορά, τον δικαιώνει.
70
Δημήτρης Δημητρακόπουλος
2021-10-10
Γυαλιστερό, πιστό στο πρωτότυπο υλικό, γεμάτο τάσεις μεγαλείου και μια ευλαβική σχεδόν προσέγγιση σε όλα όσα αγκαλιάζει αυτό το σύμπαν!
70
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Ο Ντενί Βιλνέβ με τη διασκευή του «Dune» υπογράφει ένα από τα κορυφαία διαστημικά έπη του σύγχρονου κινηματογράφου.
70
Χρήστος Μήτσης
2021-10-14
Αντάξιος του συγγραφέα Φρανκ Χέρμπερτ, ο Ντενί Βιλνέβ παραδίδει μαθήματα θεαματικού, ενήλικου sci-fi.
70
Νίκος Δρίβας
Μια απόλυτα συναρπαστική κινηματογραφική εμπειρία (από αυτές που τόσο έχει ανάγκη αυτή την στιγμή ο κινηματογράφος), με εκπληκτικά set-pieces, συνοδευόμενα από ένα μαγικό soundtrack... του "μάγου" Zimmer.
70
Έφη Καραχάλιου
Στην πραγματικότητα είναι τόσο σύνθετο το αφηγηματικό πλαίσιο, που η ταινία ως πρώτο μέρος αποτελεί μια εισαγωγή χωρίς δραματική κορύφωση, σαν πρελούδιο του εξίσου ενδιάφεροντος δεύτερου μέρους και όπως ισχυρίζεται η μυστηριώδης Τσάνι (Ζεντάγια) στην μεγάλη οθόνη, «αυτό είναι μόνο η αρχή».
70
Το Dune του Denis κι όχι η ψυχεδελική 12ωρη τρέλα του Jodorowsky ούτε η κιτσάτη ακατάληπτη space opera του Lynch, είναι το μόνο Dune που θα χαροποιούσε τον Herbert. Η ταινία έχει σεναριολογικά καλύψει με σαφήνεια σημαντικό έδαφος κι αυτό είναι κατόρθωμα.
70
Λήδα Γαλανού
2021-10-12
Υπάρχουν ταινίες που θαυμάζεις και ταινίες που αγαπάς – το «Dune», το magnum opus του Ντενί Βιλνέβ, ανήκει στις πρώτες, όμως ο θαυμασμός είναι μεγάλος.
70
Φίλιππος Χατζίκος
Το «Dune: Part One» είναι μία ταινία υπέρογκου προϋπολογισμού με σαφή την ταυτότητα του δημιουργού, καμωμένη με βάση την αγάπη για το πρωτογενές υλικό αλλά και σύνεση στη διασκευή του. Αποπνέει μία αίσθηση σεξπιρικής τραγωδίας, ενώ σαν space opera επενδύει περισσότερα στη φαντασία παρά στην «επιστημονική» φαντασία.
70
Νίκος Τσαγκαράκης
Το πάθος του Βιλνέβ για το πρότζεκτ διακρίνεται στην αφηγηματική μεστότητα με την οποία το χειρίζεται. Δυόμιση ώρες που περνάνε χωρίς πλάτειασμα, δείχνουν το συγκεκριμένο όραμα και τον σίγουρο έλεγχο του σκηνοθέτη στο ογκώδες υλικό.
70
Λάζαρος Κολαξής
Όλο αυτό το πρώτο μέρος, φαντάζει με μια εντυπωσιακή εισαγωγή σε κάτι ακόμα πιο συναρπαστικό. Επομένως, μπορεί κανείς εύκολα να το θαυμάσει, αλλά μάλλον δύσκολα να το λατρέψει. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε την μαεστρία του σεναρίου, το οποίο κατάφερε ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που προσφέρει ένα ικανοποιητικό –προσωρινό- κλείσιμο.
70
Παύλος Γκουγιάννος
Φαντασμαγορικό μα λιγάκι αυστηρό και σίγουρα πολύ βερμπαλιστικό στην αρχή, μέχρι να μπει στην δράση. Φαίνονται τα θετικά στοιχεία της και δείχνει πως θα εξελιχθεί σε κάτι καλό, και ας μην έχει την αίσθηση ότι έχεις πάρει LSD, χωρίς να έχεις πάρει, όπως ήταν ο στόχος του Jodorowsky. Θεμιτή είναι και η πιο μεσαιωνικού όγκου και αυτοκρατορικών εντυπώσεων sci-fi δράση, αρκεί να μην εξαντλείται σε αυτό.
70
Μάρα Θεοδωροπούλου
Πόση αξία έχει μια ταινία που συνεχώς υπαινίσσεται ότι τα καλύτερα έρχονται... στην επόμενη; Όπως φαίνεται, αρκετά μεγάλη.
60
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Σε γενικές γραμμές είναι ταινία που λειτουργεί με βάση την περιπέτεια και λόγω καλής κλιμάκωσης και συγκρότησης παρακολουθείται ευχάριστα μέχρι το τέλος παρά τη διάρκεια της που ίσως και να ξεπερνά τις 2,5 ωρες. Η ΟΨΗ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΙ ΒΙΛΝΕΒ ΕΧΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Σε αντίθεση με την σε αποσύνθεση ατμόσφαιρα της ταινίας του Λιντς, ο Βιλνέβ «Η άφιξη», «Blade Runner 2049») επιλέγει μια πιο φωτεινή, αλά-Star Wars ατμόσφαιρα, όπου η δράση και τα εφέ (όπως τα γιγαντιαία σκουλήκια που βγαίνουν κάθε τόσο μέσα από την άμμο για να καταβροχθίσουν ανθρώπους και αντικείμενα) έχουν κάτι από το ρυθμό και την ομορφιά των παλιών κινηματογραφικών σίριαλ.
60
Ίωνας Αγγελής
Η ταινία του Denis Villeneuve μέσα από την διαρκώς κλιμακούμενη αφήγησή της, και τους απτούς, συνηθισμένους κινηματογραφικούς τόπους που περιφέρεται, είναι ένα αξιόλογο θέαμα, και ίσως ότι καλύτερο θα μπορούσε να δείξει το μαζικό σινεμά.
60
Ιωσηφίνα Γριβέα
Ως οπτική εμπειρία το Dune αναμφίβολα επιβάλλεται και υπνωτίζει, όμως ως υπερθέαμα δεν αφήνει ποτέ στ' αλήθεια τη Γη μας πίσω.
60
Πάρις Μνηματίδης
2021-10-06
Μολονότι πρόκειται για μια δουλειά που δεν καταφέρνει να σηκώσει όλο το βάρος των φιλοδοξιών της, τουλάχιστον είναι μια αρκούντως χορταστική εμπειρία, με νοημοσύνη άνω του μέσου όρου.
60
Αλέξανδρος Κυριαζής
Είναι μια προβληματικά ικανοποιητική διασκευή του έργου του Frank Herbert που όταν βγαίνεις αυτό την αίθουσα σε αφήνει με μια εντύπωση "ε, καλό ήταν", χωρίς καν να καίγεσαι να μάθεις πότε (και αν) θα βγει το Part II.
60
Χριστίνα Κουτρουλού
Υπάρχει επομένως μια κάποια επιτήδευση στον κυρίαρχα αργό ρυθμό του φιλμ: σε σημεία, μάλιστα, αναρωτιέσαι εάν στο μοντάζ έβλεπε τις σκηνές σε slow motion κι αναφωνούσε «τι έφτιαξα ο Μπαγάσας»! Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο δεν του ξεφεύγει η ατμόσφαιρα του βιβλίου –εκείνη η σκοτεινιά που καραδοκεί στις σελίδες του Herbert, την οποία ο ίδιος ξέρει να χειρίζεται με μαεστρία.
50
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2021-10-02
Είναι προφανές ότι ο Βιλνέβ θέλει να σχολιάσει με τον πολύ ιδιαίτερο, «δικό» του τρόπο, ζητήματα άκρως επίκαιρα, όπως η παράνοια του μιλιταρισμού και του επεκτατισμού, ο ολοκληρωτισμός, η ξενοφοβία, ο φόβος απέναντι στο διαφορετικό. Όμως η όποια αρμονία αυτών των ιδεών, δεν συνάδει με την δυσαρμονία της αφήγησης.
50
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Χωρίς τη συνέχεια και το φινάλε, είναι λίγο δύσκολο να βγάλει κανείς συμπεράσματα για την τελική αξία του αποτελέσματος, σε σχέση πάντοτε με τη δική μας ματιά εδώ στη σινεφίλ στήλη του Doctv. Η πρώτη εντύπωση ήταν αισθητικά συναρπαστική μεν, συναισθηματικά όμως, αρκετά ψυχρή σε σχέση με αυτό που περιμέναμε, ως φαν των περισσότερων δημιουργιών του σκηνοθέτη. Είδομεν...
50
Γιώργος Κωνσταντινίδης
Περίμενα περισσότερα απ' τον Βιλνέβ. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης. Άξιος μαθητής του Ρίντλεϊ Σκοτ, αν και οι σκηνές των μαχών υπολείπονται.
50
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2021-10-04
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό το κατά τα άλλα εμβυθιστικό δημιούργημα μοιάζει με ταινία που περισσότερο φοβάται το να αποτύχει, παρά το να ρισκάρει, να τολμήσει να υπάρξει στα αλήθεια.
40
Σωτήρης Ζήκος
O Denis Villeneuve είναι καλός στο να στήνει ένα επικών διαστάσεων σκηνικό με αχανή τοπία, φαραωνικά αρχιτεκτονήματα εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, αιωρούμενα οχήματα... Εκεί που υστερεί είναι στη δημιουργία χαρακτήρων με τους οποίους να μπορεί να ταυτιστεί ή να αγαπήσει ο θεατής και να τους ακολουθήσει.
40
Ιάκωβος Γωγάκης
Είναι ανούσιο και πομπώδες, όλο το περιτύλιγμα του, όπως είναι και οι επικοί ήχοι, που επικάλυπταν πολλές φορές, την ίδια την υποτυπώδη ιστορία. Όλοι οι μεγάλοι αστέρες της ταινίας, χάθηκαν, από την εμφανή αδυναμία του Βιλνέφ, να ασχοληθεί μαζί τους. Τους αντιμετώπισε ως διεκπεραιωτές.
30
Μιχάλης Κρατημένος
Το μόνο θετικό που βρήκα ήταν το οπτικό κομμάτι που ήταν άψογο αλλά αυτό δεν αρκούσε ώστε να αποφευχθεί το ναυάγιο. Περίμενα κάτι καλύτερο από τον Denis Villeneuve.