Ανάμνηση(2021)
(Memoria) | Πρώτη προβολή: 21-10-2021

90
Σοφία Γουργουλιάνη
Κι αν η γράφουσα βρήκε σεναριακά ερωτήματα για την αδυναμία μας να συνδεθούμε με τόπους και πρόσωπα και για την αέναη αναζήτηση μιας κάποιας επαφής με τον πυρήνα της ύπαρξης μας, η υπαρξιακή αυτή αναζήτηση θα καταφέρει να χαρίσει τα δικά της ψήγματα αλήθειας σε κάθε μοναδικό και διακριτό θεατή.
90
Λουκάς Κατσίκας
2021-10-20
Παράδοξο αριστούργημα από άλλο-θαρρείς-πλανήτη, η συνεργασία κορυφής ανάμεσα στην έξοχη Τίλντα Σουίντον και τον τιμημένο με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη αποτελεί μια πρωτοποριακή ταινία-εμπειρία, γνήσιο δείγμα καλλιτεχνικού σινεμά που πρέπει να ιδωθεί αποκλειστικά σε σκοτεινή αίθουσα.
90
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2021-10-18
Η "Ανάμνηση" γίνεται λοιπόν μια παλλόμενα αδρανής συναίσθηση πάνω στην έμπρακτη ιδέα της μετενσάρκωσης, στην ηχώ των αναμνήσεων και την κοινή μας Ιστορία.
80
Γιώργος Τόγιας
Το «Memoria» αποτελεί ένα άκρως απαιτητικό θέαμα, καθώς ζητά από του θεατές του να αφεθούν απόλυτα στον ρυθμό του. Για αυτούς που θα τα καταφέρουν υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία που μοιάζει παραισθησιογόνα.
80
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Η ζούγκλα του Αμαζονίου και γενικότερα η φύση με τη δική της, ξεχωριστή ομορφιά, μαζί και η βροχή, εκπνέουν αυτή τη μαγεία που ανάφερα πιο πάνω, μαζί και ένα μυστήριο, όπως και η ξαφνική εμφάνιση ενός ανεξήγητου διαστημοπλοίου, στοιχεία που εντείνουν την ποίηση αλλά και το στοιχείο του μυστικισμού και μια ονειρική κατάσταση στην οποία αφήνεται σταδιακά και αναπόφευκτα να διεισδύσει ο θεατής.
80
Dimitris Dx
Ντροπή σε όσους με ανάγκασαν να το δω στην τηλεόρασή μου.
80
Λήδα Γαλανού
2021-10-16
Ένα φιλμ που δεν ανήκει παρά στον Βιρασετάκουν και τους (λίγους αλλά τυχερούς) κοινωνούς του, διανύει έναν κύκλο, με μικρούς σταθμούς-βινιέτες, σε μια πορεία που προκαλεί αισθήσεις, αλλά δεν βγάζει νόημα παρά όταν ολοκληρωθεί, όταν κλείσει.
80
Μανώλης Κρανάκης
2021-10-14
Το υπνωτικό, αποκαλυπτικό, πολιτικό, θεραπευτικό σινεμά του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, εδώ σε μια υπαρξιακή όπερα που αντηχεί εκκωφαντικά τη σιωπή του κόσμου όλου.
70
Ηλίας Χουρζαμάνης
Είναι η αργή ανίχνευση του Memoria προς τις τελικές του αποκαλύψεις που μας ανοίγει να νιώσουμε την παραξενιά που πλανάται στον αέρα σε κάθε καρέ του. Τόσο η Κολομβία όσο και η ζούγκλα μοιάζουν με όνειρα εγρήγορσης, οι χαρακτήρες κινούνται σε χώρους σαν σε ένα είδος ύπνου και αυτοί οι χώροι φαίνονται αποκομμένοι από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
70
Βασίλης Μάλτας
Παρά τις ενστάσεις μας, όπως τη μεγάλη διάρκεια ορισμένων σκηνών που αισθανόμαστε ότι καταλήγει σε μια μανιέρα ή το εξωγήινο παιχνίδισμα προς το φινάλε της ταινίας, το αποτύπωμα μέσα μας είναι βαθύ, όπως πάντα.
70
Αγγελική Καρυστινού
Ο Ταϊλανδός auteur πηγαίνει στην Κολομβία και μέσα από ένα σινεφιλικό μυσταγωγικό ταξίδι ζητάει από τον θεατή να συμμετέχει με τις αισθήσεις του και όχι με τη λογική, και να βυθιστεί όπως και η Τζέσικα, σε έναν υπαρξιακό λαβύρινθο, αναζητώντας το άγνωστο.
60
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Οι τελετουργικοί ρυθμοί και ο συμβολικός μυστικισμός της γραφής του Βιρασετάκουν, κάνουν την ταινία ιδιαίτερα ελκυστική για τους πιο μυημένους θεατές, αυτούς που αγαπούν το υπαινικτικό και εικαστικά 'ανήσυχο' σινεμά.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2021-10-12
Ανάμεσα σε εσωστρεφή υπερβατικό διαλογισμό και χαμηλής πιστότητας επιστημονική φαντασία, το Memoria είναι ένα αταβιστικό ταξίδι στη μνήμη, άρα στη φιλοσοφία της ζωής, σοφού ηχητικού σχεδιασμού και τόσο ανοιχτού διαλόγου με την έννοια της αφήγησης, που αψηφά ακόμα και τον ρυθμό.
50
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2021-10-08
Αφαιρετικό, αντι αφηγηματικό σινεμά, όχι πάντα εύκολο στη χώνεψη αλλά την ίδια ώρα με την ικανότητα να σε βυθίζει στο άγνωστο και μυστηριώδες σύμπαν του, αδιαφορώντας παντελώς για την οποιαδήποτε εξήγηση απέναντι στα όσα βλέπεις.
50
Χρήστος Μήτσης
2021-10-10
Αναμφίβολα πρωτότυπο, όσο και εξοντωτικά ομφαλοσκοπικό, αποτελεί μια ξεχωριστή –take it or leave it– σινεφίλ εμπειρία.
40
Κώστας Ζαλίγκας
2021-10-06
Κι ενώ είναι σαφώς ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι η ταινία σού δίνει το χώρο να σκεφτείς και να βυθιστείς στη χαμηλότονη αφήγησή της, οι σεναριακές ιδέες παραμένουν σε σύγχυση.
40
Νίκος Δρίβας
Θα μπορούσε να είναι πιο ολοκληρωμένη και αποδεικνύει ότι όσο καλή ιδέα και να έχεις, συν την πάντα υπέροχη Swinton, αν δεν την αξιοποιήσεις σωστά, δεν θα πετύχει τους στόχους της. Άσχετα αν έχει στοιχεία θετικά, τα οποία όμως... εξανεμίζονται.
30
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2021-10-04
Η επιτηδευμένη και σοβαροφανής «Ανάμνηση» είναι μια απλοϊκή αλληγορία που βρίσκεται «στον κόσμο» της, έχει ιδέες του τύπου «ο Χριστός σώζει» και «οι εμπειρίες κάνουν κακό» και σοκάρει με την αφέλεια της. Το δε φινάλε θα σας στείλει αδιάβαστους και σε άλλο πλανήτη!
10
Ηλίας Φραγκούλης
2021-10-02
Εάν είστε χτυπημένοι από τη μοίρα σε τούτη τη ζωή και ψάχνετε έργο «διαφορετικότητας» που πρέπει να υμνήσετε εξαναγκαστικά για ν' αποδείξετε την ύπαρξή σας σε κάποια «inteligencia» παρεούλας, εδώ είστε!