Σκηνές από ένα Γάμο(1974)
(Scener ur Ett Aktenskap / Scenes From a Marriage) | Πρώτη προβολή: 26-11-2004

100
Γιώργος Ξανθάκης
Οι «Σκηνές από ένα γάμο» είναι μια ταινία οδυνηρής οξύτητας και απόλυτης ειλικρίνειας και ίσως το πιο ουσιαστικά διερευνητικό φιλμ που γυρίστηκε ποτέ για τη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών.
100
Χάρης Αναγνωστάκης
Ένα αριστοτεχνικό φιλμ, καθώς ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης, που σχεδόν σε όλα του τα φιλμ εστίαζε στις διαπροσωπικές σχέσεις, με κινήσεις χειρουργού παρακολουθεί την καθημερινή φθορά του ζευγαριού και με αργό, σχεδόν βασανιστικό τρόπο, αποκαλύπτει όλα αυτά που σκοτώνουν τη σχέση τους.
100
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2022-01-14
Οξύ, καθηλωτικό διαπροσωπικό δράμα που χτίζει -και γκρεμίζει, και ξαναχτίζει- ολόκληρους (εσωτερικούς) κόσμους: Οι πιο μικρές, συνηθισμένες λεπτομέρειες μιας κάποιας καθημερινότητας, ως κάτι το μνημειώδες.
100
Μανώλης Κρανάκης
2022-01-16
Το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια θαρραλέα ματιά στα άδυτα της συζυγικής ζωής.
100
Σταύρος Γανωτής
2022-01-20
Ανάμεσα σε ιδανική θεατρική παράσταση και απόλυτο κινηματογράφο, το Σκηνές από ένα Γάμο δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα αριστούργημα.
100
Δημήτρης Δανίκας
2022-01-20
Όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για το γάμο: τρυφερότητα, συμβιβασμός, συνύπαρξη, ρουτίνα, απιστία, υποκρισία, βία (λεκτική), χωρισμός, επαναφορά και πάει λέγοντας--Να το δείτε, να αυτοαναλυθείτε!
90
Κωνσταντίνος Σαμαράς
2022-01-08
Με θαυμαστή σκηνοθετική μεθοδικότητα και αλλεπάλληλες ερμηνευτικές υπερβάσεις, οι «Σκηνές Από Εναν Γάμο» σύντομα εκπέμπουν την υπόκωφη φρίκη ενός υπαρξιακού θρίλερ, το οποίο αρνείται να σε καθησυχάσει ακόμα και όταν οι πρωταγωνιστές ανακουφίζουν την αγωνία τους σε μια αγκαλιά - ούτως ή άλλως, εκεί έξω παραμονεύει η ανυπαρξία νοήματος που πάντα ταλάνιζε τον Μπέργκμαν. Τουλάχιστον της έδωσε ένα κάποιο όνομα: Σιωπή.
90
Χρήστος Μήτσης
2022-01-12
Μία κάμερα, δύο ανθρώπινα πρόσωπα και πώς η απίστευτη επιμονή στη σκηνοθετική λιτότητα μετατρέπεται σε κινηματογραφικό μεγαλείο.
90
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2022-01-10
Ακόμη και σήμερα, η ειλικρίνεια των «Σκηνών» σπάει κόκαλα.
80
Move It
Οι Σκηνές από ένα γάμο είναι η ακτινογραφία μιας σχέσης, με τον μοναδικό τρόπο του μεγάλου ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής Μπέργκμαν.
80
Γιάννης Βασιλείου
2022-01-02
Κι αν σήμερα το έργο του αντέχει και φαίνεται σχεδόν σαν να μην πέρασε μια μέρα από πάνω του, συμβαίνει επειδή τα προβλήματα ανάμεσά μας είναι διαχρονικά και παραμένουν άλυτα. Ίσως γιατί η πρωτογενής τους αιτία δεν είναι άλλη από την ανικανοποίητη φύση μας.
80
Λήδα Γαλανού
2022-01-04
Η ανατομία μιας σχέσης κατά τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν, η κινηματογραφική εκδοχή της τηλεοπτικής σειράς που υπέγραψε δύο χρόνια νωρίτερα, επίκαιρη (και... τραυματική) σήμερα όσο και τότε, απαισιόδοξη αλλά και διστακτικά τρυφερή, σε επανέκδοση με νέες, ψηφιακά επεξεργασμένες κόπιες.
80
Κώστας Ζαλίγκας
2022-01-06
Περιττεύει να πούμε ότι ο σουηδός δημιουργός δεν διστάζει να φτάσει στο μεδούλι της σχέσης δύο ανθρώπων που αγαπήθηκαν, έκαναν οικογένεια και έφτασαν στη συνέχεια στο άλλο άκρο, περνώντας μέσα από μια επίπονη αλλά και τρυφερή παράλληλα διαδικασία, που στο βάθος υπογραμμίζει την εξέλιξη δύο ανθρώπων που στην πορεία βρήκαν τον εαυτό τους.
50
Κωνσταντίνος Στυλιανού
Και καλός ο ρεαλισμός, καλή η ανάλυση της ψυχοσύνθεσης, καλή η ενδοσκόπηση, καλή η ώριμη εξέταση των συζυγικών προβλημάτων (άλλο αν ο Bergman άλλαζε γυναίκες σαν τα πουκάμισα), καλές οι προθέσεις, αλλά επίσης καλό και το «κλείνω την ταινία στο μισάωρο γιατί έχω πιάσει το νόημα».