Γάζα, Αγάπη μου(2020)
(Gaza, mon Amour) | Πρώτη προβολή: 20-01-2022

80
Άγγελος Πολύδωρος
2022-01-20
Λιτές και εξαιρετικές ερμηνείες, με εκφράσεις που μιλούν περισσότερο με σιωπές παρά με περιττούς διαλόγους, δίνουν ένα λυρισμό στην ταινία, που αξίζει να δει κανείς.
70
Γιάννης Φραγκούλης
Είναι μία ερωτική ιστορία και δεν είναι. Είναι μία ταινία για την Παλαιστίνη. Είναι, τελικά, μία ταινία για τον έρωτα. Όταν μιλάμε για τον έρωτα εννοούμε την παγκόσμια αντίληψη που έχουμε για αυτόν. Με άλλα λόγια, η ταινία βουτά στη μυθολογική αφήγηση, παίρνει το βάπτισμα και βγαίνει με άλλο περιεχόμενο.
70
Ιφιγένεια Καλαντζή
Βασισμένοι στο πραγματικό γεγονός της ανακάλυψης ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος το 2014, στην ευρύτερη περιοχή, και της κατάσχεσής του από τη Χαμάς, οι δυο σκηνοθέτες δημιουργούν μια αστεία παραβολή, για το άγχος των σεξουαλικών επιδόσεων στους μεσήλικες, μέσα από μια ρομαντική ιστορία ανομολόγητου έρωτα, στα όρια απελπιστικής μοναξιάς και παράλογης κωμωδίας, με φόντο για άλλη μια φορά τη Λωρίδα της Γάζας, γενέτειρα των σκηνοθετών.
70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2022-01-18
Μια όμορφη, δοσμένη με χιούμορ, ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δυο ηλικιωμένα πρόσωπα, αφηγούνται στην ταινία τους οι αδερφοί Τάρζαν και Άραμπ Νάσερ.
60
Χάρης Αναγνωστάκης
Ένα μικρό φιλμ (στο μάτι), μία απλή ιστορία, που μας θυμίζει τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον οποίο συνδυάζει εύστοχα με τον μαγικό ρεαλισμό και την κωμωδία του παραλόγου.
60
Τάσος Ντερτιλής
Όμορφη ταινία, πολύ κοντά στον ψυχισμό του ελληνικού κοινού, συγκινεί και ταυτόχρονα ενημερώνει χωρίς φόβο και πάθος, καθιερώνοντας οριστικά τους αδελφούς Νάσερ στις υπολογίσιμες δυνάμεις του Μεσογειακού σινεμά.
60
Ιάκωβος Γωγάκης
Η ταινία, μπορεί να κρατά χαμηλούς τόνους και το εκτόπισμά της να είναι περιορισμένο, θα κρατήσει όμως το ενδιαφέρον, γιατί διαθέτει μια λεπτή ειρωνεία και αποτυπώνει πλήρως την αίσθηση της μοναξιάς, της φτώχειας και του εγκλωβισμού από όλες τις πλευρές, για τους κατοίκους της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
60
Νίκος Τσαγκαράκης
Κομεντί που διαθέτει για μεγαλύτερο πλεονέκτημά της την ευαίσθητη, νηφάλια και διεισδυτική οπτική σε μια από τις κινηματογραφικά πιο ακριβοθώρητες περιοχές του πλανήτη.
60
Αγγελική Καρυστινού
Αντισταθμίζοντας συχνά το δραματικό υπόβαθρο με χιούμορ, εστιάζουν στα βλέμματα των πρωταγωνιστών τους και με ευαισθησία μεταμορφώνουν τον Ίσα σε έναν πραγματικό επαναστάτη, που διεκδικεί το δικαίωμα να αγαπάει παρά τις αντιξοότητες, την ηλικία του και τη σκληρή πραγματικότητα της Γάζας, καταλήγοντας σε ένα ανορθόδοξο happy end, που τολμάει να είναι αισιόδοξο κόντρα σε όλους, ακόμα και στον άνεμο.
60
Μίλτος Τόσκας
Βαθιά συμβολική ταινία που μπορεί να μην είναι αριστούργημα, αξίζει όμως της προσοχής και της παρατηρητικότητάς μας.
60
Πόλυ Λυκούργου
2022-01-12
Στο σύνολό της η ταινία ρίχνει ένα γλυκό βλέμμα σε κάτι πολύ σκληρό και δίνει την αμετανόητη απάντηση, όποια κι αν ήταν η ερώτηση. Amour.
60
Λήδα Γαλανού
2022-01-14
Με λίγο διάλογο και πολλούς ήχους, θαλασσινούς, νυχτερινούς, ήχους της εμβληματικής πόλης και του κόσμου της, με παλιομοδίτικη κωμικότητα και μόνο κλεφτές (αλλά ξεκάθαρες) ματιές στην τραγωδία, οι αδελφοί Νάσερ και οι δύστροποι αλλά αξιολάτρευτοι ήρωές τους μας πείθουν για το αυτονόητο, ότι οι άνθρωποι θα ζουν, θα κάνουν κομπίνες και θ' αγαπούν, ό,τι κι αν αποφασίζουν οι ηγέτες τους.
60
Κώστας Ζαλίγκας
2022-01-16
Τρυφερή και διακριτικά χιουμοριστική ταινία, που παράλληλα με τη βασική της ιδέα καταφέρνει να μεταφέρει ψήγματα της γεμάτης περιορισμούς καθημερινότητας στη Γάζα. Και αυτό γίνεται χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις, με ισορροπία και αυτοσαρκασμό.
60
Ανδρομάχη Σδούκου
2022-01-10
Το χιούμορ είναι βασικό στοιχείο στην ταινία και κάτι που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε σε δημιουργίες ανάλογου ύφους και καταβολών, γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει, μαζί με την ηλικία των ηρώων (ναι, οι άνθρωποι ερωτεύονται και μετά τα πενήντα).
60
Ζουμπουλάκης Γιάννης
Δύσκολα μπορείς να συνδέσεις την έννοια του χιούμορ με μια περιοχή όπως η Γάζα, όμως τελικά το χιούμορ είναι το όπλο αυτής της ταινίας, στην οποία τα πολλά και διάφορα που συμβαίνουν δεν μπορούν παρά να σε φέρουν στο σημείο να μειδιάσεις – έστω μελαγχολικά.
60
Χυτούλα Παπάζογλου
Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία αγάπης όπου ο θεός του Έρωτα θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή δυο ανθρώπων που θα ερωτευθούν σε μεγάλη ηλικία, αποδεικνύοντας πως "ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά". Μια υπενθύμιση ότι η αγάπη μπορεί να αναδυθεί στα πιο απίθανα μέρη αλλά και σε όλες τις ηλικίες!!!
60
Χρήστος Μήτσης
Γλυκιά, ρεαλιστική και αισιόδοξη δραμεντί... επιβίωσης, στην οποία η ανθρώπινη επικοινωνία βρίσκει με αβίαστο χιούμορ απαντήσεις σε κάθε σκληρό ερώτημα που της βάζει η πραγματικότητα.
60
Στράτος Κερσανίδης
Με τρυφερότητα και χιούμορ, οι Νάσερ προσεγγίζουν τους δύο ήρωές τους, τα όσα τους συμβαίνουν αλλά και την κατάσταση η οποία επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας ένα έμμεσο πλην σαφές πολιτικό σχόλιο.
50
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Φυσικά και το πολιτικό σχόλιο δεν απουσιάζει από μια ιστορία σαν αυτή αλλά είναι αρκετά αδύναμο και απλώς ενσωματώνεται σε μια κατασκευή που κυρίως προάγει την αγάπη ως μέγιστο όπλο απέναντι στον ολοκληρωτισμό και τα συντηρητικά στερεότυπα.
50
Θόδωρος Γιαχουστίδης
2022-01-08
Γενικώς, η ταινία είναι χαλαρή στους ρυθμούς της – ίσως περισσότερο χαλαρή από όσο θα χρειαζόταν. Λίγο ιταλικός νεορεαλισμός εδώ, λίγος Elia Suleiman εκεί και η ταινία σε κάνει να τη βλέπεις, να περνάς καλά αλλά όχι κάτι παραπάνω.
40
Θοδωρής Καραμανώλης
2022-01-06
Γάζα Αγάπη Μου: ...ή πως έμαθα να μη νοιάζομαι και να αγαπάω (παρά) τη βόμβα. Δύσκολοι καιροί για γεροντοσεβντάδες στην Παλαιστίνη...
40
Γιάννης Βασιλείου
2022-01-04
Πρόκειται για ένα φιλμ μικρό σε μέγεθος και σε διάρκεια, μα και ελαφρώς ανοικονόμητο, όλως παραδόξως.
30
Νίκος Παλάτος
2022-01-02
Φεστιβαλικών καταβολών δράμα, πλην όμως ειλικρινών και ευγενών προθέσεων. Νεορεαλιστικού τύπου αφήγηση, αλλά με σημαντικές σεναριακές αστοχίες, που την κάνουν να δείχνει ανολοκλήρωτη.