Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών(2021)
(Nightmare Alley) | Πρώτη προβολή: 20-01-2022

100
Κωνσταντίνος Μπούρας
Σασπένς, διαρκείς ανατροπές, ιλιγγιώδης ανέλιξη τής πλοκής, συμβολισμοί σε πολλά γνωστικά πεδία, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή προκαλώντας του έναν αδιόρατον «έλεον και φόβον» τραγικού τύπου.
87
Βαλεντίνος Κατανοΐου
2022-01-20
Το "Nightmare Alley" δεν είναι ένα τέλειο έργο, αλλά ο Guillermo del Toro καταφέρνει για άλλη μια φορά να μας ταράξει βαθύτατα με μια συγκλονιστικά τραγική ιστορία.
80
Στράτος Κερσανίδης
Η ταινία έχει δράση κι ανατροπές, έχει σασπένς και συχνά γίνεται σκληρή αλλά είναι μια ταινία «να την πιείς στο ποτήρι», που όταν πέσουν οι τίτλοι του τέλους, μακαρίζεις τον εαυτό σου για την απόφαση που πήρες να πάς στον κινηματογράφο.
80
Γιώργος Ξανθάκης
Η καθηλωτική ταινία του del Toro διαρθρωμένη στο τόξο απογείωση και συντριβή αντικαθιστά τις τυπικές φαντασιώσεις των άλλων έργων του με τον ζοφερό τόνο, την εγγενή μοιρολατρία, την κυνική διάθεση και τον υπαρξισμό των κλασικών φιλμ νουάρ.
Με εξαιρετική φωτογραφία και πολύ καλή αναπαράσταση της εποχής, σωστούς ρόλους, ο ιδιοφυής Ντελ Τόρο δείχνει με εξαιρετικό τρόπο τι είναι ηθική απογύμνωση ενός συγκεκριμένου μικρόκοσμου σε μια δοσμένη χρονική περίοδο. Κατά βάση βασιζόμενο στο παρελθόν ατενίζει το δυστοπικό σήμερα.
80
Νίκος Τσαγκαράκης
Ο Κούπερ δίνει ίσως την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, πλάι σε μια επίσης εκπληκτική Μπλάνσετ, κι οι δυο ενταγμένοι οργανικά από την ενδυματολογία και το μακιγιάζ μέσα στον σχεδιασμό παραγωγής της Τάμαρα Ντεβερέλ με το ζεστό κι ελκυστικό ξύλο της αρτ- ντεκό, που παρασύρει σ' έναν κόσμο απατηλής τρυφής.
80
Ελισσαίος Βγενόπουλος
O επιδέξιος σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο δημιουργεί ένα σύνθετο, μυστηριώδες και απαιτητικό φιλμ που στηρίζεται στο χολιγουντιανό μελόδραμα και ξεδιπλώνεται στον κυματιστό και πολύχρωμο κόσμο ενός τσίρκου στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.
80
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Στον εφιαλτικό, βουτηγμένο σε μαύρη ατμόσφαιρα, κόσμο ενός περιπλανώμενου τσίρκου.
80
Γιωργος Μουστάκης
Στα τεχνικά της χαρακτηριστικά συνολικά αγγίζει μια επιτηδευμένη αρτιότητα που όμως δεν ενοχλεί. Σε όλα τα άλλα θέματα, ο Μπράντλευ Κούπερ με τα μπότοξ του είναι αφοσιωμένος, η ταινία σπάνια, ιδιαίτερη, απολαυστικότατη και παρά τα όποια μειονεκτήματα η αγάπη με την οποία προσεγγίζει τα έργα του ο Ντελ Τόρο αγαλλιάζει τον θεατή. Προσωπικά, θα μπορούσα να απολαμβάνω μια τέτοια ταινία κάθε δεύτερο βράδυ. Από εμένα είναι ΝΑΙ.
80
Σπύρος Καραγεώργης
Ο Guillermo Del Toro κάνει την επιστροφή του με ένα δυναμικό και μοντέρνο νεο-νουάρ θρίλερ που μέχρι το τέλος του ανταμοίβει τον θεατή με την ιστορία που αφηγείται και την φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από αυτή, με τις ερμηνείες και το άπειρο eye candy που προσφέρει.
80
Πόλυ Λυκούργου
2022-01-14
Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο χτίζει ένα λαμπερό, αριστοτεχνικό film noir για να πει αυτό που πραγματικά θέλει: ένα θρίλερ τεράτων, μόνο που το τέρας είναι ο άνθρωπος.
80
Λήδα Γαλανού
2022-01-16
Το «Μονοπάτι των χαμένων ψυχών» είναι μια αριστοτεχνική άσκηση ψυχολογικού τρόμου, ένα υπόδειγμα ισορροπίας ανάμεσα στο στιλ και την ουσία και ταυτόχρονα ένα καλό μάθημα για το τι σημαίνει ψύχραιμη οικοδόμηση στην ένταση.
80
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2022-01-18
Το κακό κυριαρχεί παντού σαν να λέει ο Ντελ Τόρο, όχι όμως ηθικολογώντας εναντίον του – απλώς καταγράφοντάς το με πολύ επμνευσμένο, χορταστικό τρόπο.
80
Αντώνης Ζαούτσος
Ένα ασανσέρ του τρόμου από τα χαμηλά στα ψηλά και αντίστροφα, μια ιστορία χωρίς ούτε έναν ευχάριστο χαρακτήρα, ούτε μια καλή στιγμή, πικρή και κυνική από την αρχή μέχρι το τέλος.
80
Δημήτρης Δανίκας
οπωσδήποτε
80
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
Τεχνικά εντυπωσιακή, κάτι παραπάνω από άρτια, με μοναδική απώλεια την ευδιάκριτη μουσική συμβολή του Αλεξάντρ Ντεσπλά που εδώ απουσιάζει, η εκδοχή του Ντελ Τόρο μοιάζει και είναι γυαλισμένη, αλλά η πατίνα της τελειότητας δικαιολογείται απόλυτα.
72
Αγγελική Αντωνίου
Ένα νοσταλγικό pupl noir με σύγχρονες ευαισθησίες.
70
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Ως σενάριο είναι πιο αδύναμο από τον «Λαβύρινθο του Πάνα» κι από τη «Μορφή του νερού», όμως ως αποτέλεσμα, ως φιλμ, ως γοητεία, την δουλειά του την κάνει. Σαγηνεύει τον θεατή.
70
Κώστας Χανδρινός
Ο Ντελ Τόρο έψαξε στο δικό του κινηματογραφικό σάκο κι έβγαλε από μέσα ένα ξεχασμένο για το μέσο θεατή φιλμ, που όμως έχει να προσδώσει κάτι που μοιάζει λίγο χαμένο στις μέρες μας. Μια ταινία που μοιάζει βγαλμένη από τα σπλάχνα του σινεμά, σα να διαλέγεται το μέσον με το ίδιο το μέσον.
70
Dimitris Dx
Ο Γκιγιέρμο ξεχνάει τα απόκοσμα τέρατα και επιστρέφει στο μεγαλύτερο τέρας όλων: τον ίδιο τον άνθρωπο, σε όλη την βρωμερή, αποπνικτική, (αυτο)καταστροφική του διάσταση.
70
nikos fekkas
Μια καλή και προσεγμένη ταινία που με άφησε ικανοποιημένο αλλά δεν με εντυπωσίασε!
70
Χάρης Αναγνωστάκης
Ο Ντελ Τόρο, κλιμακώνει αργά το μυστήριο και την αγωνία, πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό να δώσει το κλίμα τής εποχής, αξιοποιώντας την εξαιρετική και σκοτεινή φωτογραφία, αναδεικνύοντας την ηθική αλλοτρίωση ενός μικρόκοσμου που, όμως, μέσα από το φακό του μεγεθύνεται, γενικεύεται, κυριεύει.
70
Ιάκωβος Γωγάκης
Ο Ντελ Τόρο, περιορίζει την οπτική του τρόμου, απομακρύνεται αισθητά, αλλά όχι απόλυτα, από τα αμφίβια και τις φιγούρες των τεράτων, όπως έπραξε επί παραδείγματι στις ταινίες « Η Μορφή του Νερού και « Ο Λαβύρινθος του Πάνα». Αντιθέτως, διαβλέπει για το σήμερα, μια παλινδρόμηση στη βαρβαρότητα του παρελθόντος (αναβίωση του πολέμου) και διατηρεί στο προσκήνιο, τις αντιφάσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς και τη διολίσθηση στον ατομικισμό, όπως την επαινεί και την πριμοδοτεί το αμερικανικό σύστημα αξιών και η δυτική κουλτούρα.
70
Μάνος Θηραίος
Απόλαυση.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2022-01-06
Αποπνικτική ατμόσφαιρα, συναρπαστικοί χαρακτήρες, δραματικές κορυφώσεις σε ένα φιλμ που δεν ανήκει στα κορυφαία του Ντελ Τόρο αλλά είναι τόσο χορταστικό ώστε δεν μπορείς να του αντισταθείς.
60
Το Nightmare Alley είναι στυλιστικά άρτιο μα φιλοσοφικά κενό και έρημο ωσάν την καρδιά του πρωταγωνιστή του. Ο Guillermo Del Toro παρασύρεται από τα καλλιτεχνικά του πάθη εις βάρος της αφηγηματικής οικονομίας του.
60
Πάρις Μνηματίδης
2022-01-08
Εν γένει, το «Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών» εντυπωσιάζει με τις τεχνικές αρετές του, αλλά δεν αγγίζει ίδια επίπεδα κινηματογραφικών συγκινήσεων με τον «Λαβύρινθο του Πάνα» και τη «Μορφή του Νερού».
60
Ηλίας Φραγκούλης
Το στοιχείο της γνώριμης πλοκής θα ευνουχίσει κάθε ενδιαφέρον από τους θεατές που έχουν δει την (ανώτερη) ταινία του 1947. Και ο καλλιτεχνικός θρίαμβος του οπτικού μέρους του φιλμ του Γκιγέρμο ντελ Τόρο δεν θα αρκεί για τους υπόλοιπους, οι οποίοι θα αισθανθούν (κυρίως) τη διάρκεια, σε τούτη την τραγωδία... προβλέψιμα κακών χαρακτήρων.
60
Κώστας Ζαλίγκας
2022-01-12
Εξαιρετική εκτέλεση με απίθανη σκηνογραφία, κοστούμια, κομμώσεις και με τον Ντελ Τόρο, πάνω από όλους, να διευθύνει με σταθερό χέρι το πολύ καλοφτιαγμένο του δημιούργημα. Δεν μπορείς να πεις, όμως, το ίδιο για την ιστορία που αφηγείται ο Μεξικανός σκηνοθέτης, η οποία αρκείται σε μια διαπίστωση περί απληστίας και μένει εκεί.
60
Νεκτάριος Σάκκας
2022-01-10
Ταλαντούχος πνευματιστής τζογάρει τα πάντα για τη δόξα και το χρήμα καθηλώνοντας τα πλήθη με τις τάχα υπερφυσικές του ικανότητες, στο ολοσκότεινο φιλμ του ντελ Τόρο που τιμά και με το παραπάνω τη νουάρ μυθολογία, με τη συνδρομή ενός σπουδαίου καστ
60
Τάσος Ντερτιλής
Μπορεί η ταινία να φαντάζει αναμενόμενα εκθαμβωτική, μπορεί ένας απόλυτα και εξαρχής καταδεικνυόμενος αρνητικός κεντρικός χαρακτήρας να προδιαθέτει για μια υπαρξιακή τραγωδία ωστόσο η υπερβολική διάρκεια σε συνδυασμό με κάποια διαφαινόμενη διάθεση αυτοθαυμασμού για το αισθητικό επίτευγμα σκοτώνουν την ψυχή και την ουσία, εκτρέποντας αυτό το Μονοπάτι σε ολίγον ψυχρή και εγκεφαλική άσκηση ύφους.
60
Απόστολος Κίτσος
To πρόβλημα εδώ είναι πως ενώ ο Ντελ Τόρο καταφέρνει να σε παρασύρει στον στιλιζαρισμένο εφιάλτη του (κάτι που έχει το έχει κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν), ο ίδιος θεωρεί ότι επενδύει, αλλά ίσως τελικά ξοδεύει πολύ περισσότερο χρόνο και επινοητικότητα να στήσει το τέλειο πλάνο, να δημιουργήσει το ιδανικό σκηνικό.
60
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης
Αν εξαιρέσει κανείς το ατυχές κάστινγκ του Κούπερ, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αν και όπως έχουμε ξαναπεί, προτιμάμε τις ισπανόφωνες ταινίες του σκηνοθέτη, ακόμη και αν κατανοούμε την ανάγκη του να δουλέψει στο Χόλιγουντ.
50
Αγγελική Καρυστινού
Η καλή αναπαράσταση της εποχής και η προσεγμένη παραγωγή δεν σώζουν την κατάσταση και ο Ντελ Τόρο μοιάζει πραγματικά αμήχανος να διεισδύσει στον εσωτερικό κόσμο του ήρωά του -τους υπόλοιπους απλώς τους εγκαταλείπει στην τύχη τους- πειραματιζόμενος τελικά με ένα ύφος που δεν είναι του γούστου του, ούτε και του δικού μας.
50
Ειρήνη Μιχοπάνου
Μέσα στον Γκιγιέρμο Ντελ Τορο κρύβεται ένας υπέροχος ζωγράφος αφού όλα τα πλάνα του είναι «ζωγραφισμένα», εικαστικά άρτια! Παγιδεύτηκε όμως. μέσα στην άψογη αισθητική της ταινίας του και ξεχάστηκε περισσότερο εκεί! Με αποτέλεσμα, να νιώθουμε ότι κάτι λείπει από την ταινία, κάτι σαν να μην ολοκληρώθηκε!
50
Στέλλα Παπασαραφιανού
Η προσκόλληση στη λεπτομέρεια και την τεχνική αρτιότητα της εικόνας κάνει τον Del Toro να επενδύει υπέρ του δέοντος σε όσα υπηρετούν τις προδιαγραφές ενός noir θεάματος, με αποτέλεσμα το νόημα του έργου να "εκτρέπεται" από την πορεία του. Άρα, χάνει σε φυσικότητα και αυθορμητισμό.
50
Χρήστος Κάβουρας
Μια ταινία που έχει τα στοιχεία και τη σκοτεινιά που μόνο ο Del Toro μπορεί να μας προσφέρει, ωστόσο όσο προχωράει χάνεται το ίδιο το story μέσα στο film noire και τον εφιάλτη που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Stanton.
50
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
Ο del Toro είναι ο πιο αντι-noir σκηνοθέτης που έχει πειραματιστεί τα τελευταία χρόνια με το είδος, κι ο ιδιότυπος noir ρομαντισμός του έχει σίγουρα κινηματογραφικό ενδιαφέρον αλλά δεν καταφέρνει να αναδείξει το Nightmare Alley σε ένα πραγματικό συνεκτικό φιλμ.
50
Ιωσηφίνα Γριβέα
Η φαντασία του δημιουργού μοιάζει να χαλιναγωγείται από την πηγή του υλικού, και η διδακτικότητα της ταινίας θυσιάζει τις ευκαιρίες της.
50
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2022-01-04
Ο ντελ Τόρο δεν θα κάνει ποτέ φιλμ δίχως εικαστικό ενδιαφέρον, και το "Μονοπάτι" το επιβεβαιώνει με το παραπάνω. Είναι ένα επιβλητικό -αλλά και ξεψυχισμένο- κινηματογραφικό καρναβάλι και ενδεχομένως η πιο αναπολογητικά παραδομένη στις αναφορές της, κινηματογραφική άσκηση στυλ.
50
Παναγιώτης Πυλαρινός
Το Nightmare Alley χάνει την "ματιά" του από την δική του ιστορία, και καταλήγει να γίνει άλλη μια κινηματογραφική "προσφορά" του λατρεμένου del Toro που είναι βουτηγμένη στη θλίψη, χωρίς όμως την απαραίτητη δραματική ικανοποίηση.
40
Χρήστος Μήτσης
2022-01-02
Πραγματικότητα και ψευδαίσθηση συγχέονται σε έναν κόσμο σκηνοθετημένου θεάματος, τον οποίο ο οσκαρικός Ντελ Τόρο («Η Μορφή του Νερού») ξεγυμνώνει με αψεγάδιαστο στιλ, αλλά χωρίς ψυχή και πάθος.
30
Ρεγγίνα Ζερβού
Δεν ξέρω αν μια άλλη, πιο σουρεαλιστική σκηνοθετική προσέγγιση, από αυτές στις οποίες αρεσκόταν ο ντελ Τόρο, θα έδινε πνοή σε μια ταινία που εμένα προσωπικά με κούρασε. Ήταν σαν να βλέπω τον Φασμπίντερ να κινηματογραφεί αμερικάνικη γκανστερική ταινία του 40. Σε παραγωγή της Fox όμως.
30
Ένα νουάρ που καταλήγει μάλιστα σε ένα τεράστιο ηθικό δίδαγμα κι ένα τεράστιο γουάου. Σόρι, αλλά όχι, δεν δούλεψε καθόλου. Η μυθοποίηση των τεράτων τού πάει πολύ περισσότερο από την απομυθοποίηση των ανθρώπων, η μαγεία των ενήλικων παραμυθιών πολύ περισσότερο από την ηθικολογία και την απομάγευση.