VideoGames24 (VG24)

Το VideoGames24 είναι ένα ενημερωτικό gaming website που έχει ξεκινήσει από το 2012 και έχει αλλάξει αρκετές μορφές από τότε. Η μεγαλύτερη αλλαγή ήρθε τον Δεκέμβρη του 2014, όπου άλλαξε ιδιοκτησία, αλλά και εμφάνιση πλήρως. Στόχος μας είναι η διαρκής, έγκυρη και άμεση ενημέρωση για τα πάντα γύρω από τα Video Games. Εκτός από τα νέα της βιομηχανίας, θα βρείτε στο site μας κριτικές για τα παιχνίδια που κυκλοφορούν, αλλά και Previews από παιχνίδια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες. Τα streams, τα αφιερώματα για παλαιότερα games, κονσόλες, είδη παιχνιδιών, αλλά και γνώμες των συντακτών μας για διάφορα θέματα της βιομηχανίας συμπληρώνουν το σύνολο των άρθρων μας ενώ κάθε μήνα έχουμε και διαγωνισμούς με πλούσια δώρα.

 

Το τεστ των 20 Ερωτήσεων

1. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το απόλυτο παιχνίδι;
Παύλος Κρούστης: Το ιδανικό παιχνίδι τυχαίνει να κυκλοφορεί στα ράφια των καταστημάτων ανά τα χρόνια. Πρόκειται για τα παιχνίδια, τα οποία θα συνδυάσουν την αιχμή της τεχνολογίας και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα των προγραμματιστών τους για να μας δώσουν μια εμπειρία που δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Η πιο πρόσφατη τέτοια εμπειρία για εμένα ήταν το The Last of Us. Φυσικά κατά καιρούς πολλά παιχνίδια έχουν καταφέρει να φτάσουν πολύ κοντά σε αυτό που περιγράφουμε ως «απόλυτο» (όπως το φετινό The Witcher 3: Wild Hunt). Όταν το παιχνίδι σε ρουφά στον κόσμο του και δε σε αφήνει (immersion), τότε ξέρεις ότι έχεις πιάσει στα χέρια σου κάτι μοναδικό.

2. Ποιον δημιουργό παιχνιδιών εκτιμάτε περισσότερο;
Παύλος Κρούστης: Υπάρχουν δημιουργοί, που φαίνεται ότι τα παιχνίδια τους είναι μέσα από την ψυχή τους. Τα games είναι μια μορφή τέχνης και εκδήλωσης του εσωτερικού κόσμου του κάθε δημιουργού, όπως είναι ένα τραγούδι ή ένας ζωγραφικός πίνακας για άλλους καλλιτέχνες. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό μέσα τους το χρηματικό κίνητρο, παρά το δημιουργικό. Αυτό βγαίνει στο παιχνίδι σχεδόν πάντα. Μερικοί δημιουργοί που ξέρουμε ότι φτιάχνουν παιχνίδια που τα ευχαριστιούνται και φαίνεται, είναι οι Hideo Kojima (πρώην Kojima Productions), Naughty Dog, Remedy, Rockstar North, CD Projekt Red, Rocksteady Studios, ανάμεσα σε άπειρους άλλους.

3. Ποιον δημιουργό παιχνιδιών απεχθάνεστε περισσότερο;
Παύλος Κρούστης: Κάθε άνθρωπος που καταπιάνεται με την ανάπτυξη παιχνιδιών, όποιο και να είναι αυτό, θεωρούμε ότι αξίζει το σεβασμό μας. Το απλό «κράξιμο» είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς. Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε και κάτω από τι πιέσεις και συνθήκες δουλεύει ο καθένας, ώστε να καταλήξει στο παιχνίδι που φτιάχνει. Σίγουρα σε όλα τα παιχνίδια θα βρούμε προγραμματιστικές επιλογές με τις οποίες συμφωνούμε και κάποιες με τις οποίες δε συμφωνούμε. Αυτό το οποίο είναι σίγουρα κατακριτέο είναι κάποιες επιλογές των publishers να «ξεζουμίζουν» τους πελάτες τους με όποιο τρόπο βρουν.

4. Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση σε παιχνίδι;
Παύλος Κρούστης: Η εκπληκτική σειρά Max Payne της Remedy μεταφέρθηκε πριν μερικά χρόνια στα εξίσου ικανά χέρια της Rockstar Games, η οποία μας έδωσε το Max Payne 3. Πολλές σουρεάλ ατάκες και εξαιρετικά καλογραμμένες, ενώ μία απ' αυτές θέλουν έναν όχι και τόσο «σώας τας φρένας» τύπο να φωνάζει μέσα σε μια πολυκατοικία σε κάποιους που έρχονταν για αυτόν: «Come to me, you sinners, you evil men..." Ο τρόπος που το λέει σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία του παιχνιδιού, κάρφωσαν την ατάκα στο κεφάλι μου.

5. Ποιο παιχνίδι θα θέλατε να ξαναπαίξετε;
Παύλος Κρούστης: Πολλά και διάφορα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος. Η τέχνη του... platinum/1000G απαιτεί συνήθως μετέπειτα προσπάθεια κατόπιν τερματισμού, οπότε ασχολούμαστε συχνά πυκνά και με αυτό, όποτε μπορούμε. Πολλά games βέβαια έχουν σοκαριστικό πρώτο playthrough. Αν μας ρωτάτε ποιο τέτοιο παιχνίδι θα παίζαμε για να νιώσουμε ξανά όπως την πρώτη φορά, τότε ένα που πετάγεται αμέσως στο μυαλό είναι το Campaign του Call of Duty 4: Modern Warfare. Αριστουργηματικό παιχνίδι με εκπληκτικές ιδέες.

6. Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό παιχνίδι που έχετε παίξει;
Παύλος Κρούστης: Beautiful Katamari. Πολλά ιαπωνικά παιχνίδια είναι ελαφρώς... κούκου. Η ιδέα του να είμαστε μια μάζα (Katamari) και το όλο concept του παιχνιδιού, απλά μας ξεπερνά.

7. Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιχνίδι;
Παύλος Κρούστης: Βαριά ερώτηση. Αυτή τη στιγμή και πιθανότατα για φέτος: The Witcher 3: Wild Hunt. Αν φτιάχναμε μια λίστα με τα αγαπημένα 200 όλων των εποχών, πάλι θα υπήρχαν δυσκολίες στη σύνταξή της.

8. Ποιο είναι το πιο εκνευριστικό παιχνίδι που έχετε παίξει;
Παύλος Κρούστης: Άπειρα. Τελευταία φορά που έσπασα χειριστήριο όμως ήταν στο Xbox 360 με το Facture και το final boss του. Έχω ηρεμήσει από τότε. Το online game μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εκνευριστικό, όπως Mortal Kombat X ή η σειρά Call of Duty, ειδικότερα όταν ο αντίπαλος χρησιμοποιεί συγκεκριμένη τακτική που τσακίζει... νεύρα.

9. Ποιο παιχνίδι παρατήσατε αμέσως;
Παύλος Κρούστης: Προσπαθούμε να τσεκάρουμε κάθε παιχνίδι που περνά απ' τα χέρια μας, είτε ανήκει σε είδη που λατρεύουμε, είτε όχι. Κάποια games που αδυνατούμε να παίξουμε, μπορεί να είναι είτε λόγω χρόνου, είτε λόγω φύσης τους. Ένα το οποίο ανήκει σε είδος που λατρεύω (Horror), αλλά με ανάγκασε να βγάλω (μέχρι να το δοκιμάσω ξανά μέρες αργότερα) ήταν το Daylight. Πολλές κακές επιλογές μαζεμένες.

10. Ποιο θεωρείτε το πιο υπερεκτιμημένο χαρακτηριστικό στα παιχνίδια;
Παύλος Κρούστης: Τα τελευταία χρόνια έγινε μόδα το να μπαίνει το multiplayer mode σε κάθε τίτλο. Κακή εκτίμηση από τους publishers, καθώς δεν ταιριάζει σε όλα. To ότι πλέον όλα τα games γίνονται open world επίσης κάποια στιγμή θα κουράσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

11. Ποιο χαρακτηριστικό εκτιμάτε περισσότερο;
Παύλος Κρούστης: Ένα χαρακτηριστικό που καινοτόμησε σχετικά πρόσφατα στη βιομηχανία ήταν το Nemesis system του Middle-Earth: Shadow of Mordor. Είναι μια ιδέα που υλοποιήθηκε εκπληκτικά και έδωσε πνοή σε ένα παιχνίδι που αλλιώς θα έπεφτε σε λάκο. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ιδέα αν υλοποιηθεί και από άλλα games του είδους, θα τα βοηθήσει ιδιαίτερα όσον αφορά το ενδιαφέρον που προκαλούν στον παίκτη.

12. Ποιο παιχνίδι είναι ο μεγαλύτερος μύθος;
Παύλος Κρούστης: Πολλά παιχνίδια είναι υπερεκτιμημένα και κάνουν πωλήσεις λόγω διαφόρων παραγόντων, εκτός της ποιότητάς τους. Είτε λόγω marketing, είτε λόγω φανατισμού, διατηρούν ένα κοινό, το οποίο το ακολουθεί πιστά και ίσως θα υπήρχαν άλλα games ουσιαστικότερα, στα οποία θα μπορούσε να στραφεί ο κόσμος. Πολλά παραδείγματα με τη σειρά Call of Duty δυστυχώς να έχει μεγάλο μερίδιο πλέον, ενώ πολλά casual games, στο Facebook για παράδειγμα «τρώνε» τα λεφτά των χρηστών τους, χωρίς να δίνουν κάτι ουσιαστικό. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις μιλούν και σίγουρα κάπως πείθουν όλον αυτόν τον κόσμο. Προσωπικά, λατρεύω το multiplayer του CoD και κολλάω κι εγώ άσχημα, ακόμα κι αν δε συμφωνώ με τις ετήσιες κυκλοφορίες που προσφέρουν ελάχιστα νέα στοιχεία.

13. Ποιο παιχνίδι σας έκανε να λυπηθείτε;
Παύλος Κρούστης: Valiant Hearts: The Great War. Ένας μικρός τίτλος από την Ubisoft, που μιλά για την πραγματικότητα του πολέμου με τον ιδανικότερο τρόπο. Το εκπληκτικό soundtrack του τίτλου βοηθά επίσης.

14. Ποιο παιχνίδι σας έκανε να χαρείτε;
Παύλος Κρούστης: Πολλά games έχουν αυτήν την ιδιότητα. Συνήθως έρχεται όταν έχει να κάνει με τη συνεργασία με κάποιον άλλο παίκτη. Τα Rock Band/Guitar Hero games έχουν καταφέρει πολλά ως προς αυτό, ενώ τα dancing games είναι ιδανικά για μια βραδιά γέλιου με την παρέα.

15. Στον κόσμο ποιου παιχνιδιού θα θέλατε να ζείτε;
Παύλος Κρούστης: Assassin's Creed II. Η Βενετία στα καλύτερά της και το Monteriggioni για σπίτι μας.

16. Για ποιο παιχνίδι που παίξατε μετανιώνετε;
Παύλος Κρούστης: Σπάνιο φαινόμενο αυτό. Όλα τα games έχουν κάτι αν δώσουν. Ακόμα κι αν είναι κάποιο βαθύτερο νόημα, αγνή διασκέδαση, είτε εμπειρία στο gaming, αφού ακόμα και τα μέτρια σχεδιασμένα games, μπορούν να μας κάνουν να εκτιμούμε τα καλύτερα games περισσότερο και να κάνουμε καλύτερη ανάλυση των χαρακτηριστικών τους.

17. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας παιχνιδιού;
Παύλος Κρούστης: Kratos. Η ωμή βία και η μονόπλευρη οπτική του είναι κάτι που δε χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις. Απ' τους πιο badass χαρακτήρες που έχουν δημιουργηθεί.

18. Ποιος είναι ο πιο αντιπαθητικός ήρωας παιχνιδιού;
Παύλος Κρούστης: Πολλοί έχουν τον Raiden του Metal Gear Solid 2 ως έναν απ' τους πιο αντιπαθητικούς, κυρίως γιατί πήγε να... «φάει» τη θέση του Solid Snake. Άλλοι θα σας πουν τον νέο Dante από το DmC: Devil May Cry. Προσωπικά, δεν αντέχω με τίποτα την Bayonetta...

19. Ποιος είναι ο καλύτερος τίτλος παιχνιδιού;
Παύλος Κρούστης: Μερικοί που μου αρέσουν πολύ: Until Dawn, Silent Hill, Resident Evil, The Evil Within (βλέπετε το μοτίβο...)

20. Ποιος είναι ο χειρότερος τίτλος παιχνιδιού;
Παύλος Κρούστης: Onechanbara. Μακράν. Ό,τι πιο αποκρουστικό ηχητικά. Αντίστοιχη μερίδα έχουν τα games με τους άπειρους υπότιτλους.

 

Παύλος Κρούστης
Ασχολούμαι με το gaming τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ πάντα είχα μια αγάπη για τη δημοσιογραφία πάνω σε αυτό, διαβάζοντας πάντα άρθρα συναδέλφων και σχηματίζοντας άποψη για όλα τα γεγονότα, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές ενεργές σχετικές κοινότητες, moderation/administration σε μεγάλα gaming forums, συγγραφή σε blog, κλπ. Η ενασχόλησή μου επαγγελματικά ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όπου ξεκίνησα ως συντάκτης σε μεγάλο site του χώρου. Στη συνέχεια υπήρξαν μεταγραφές, ώσπου κατέληξα μαζί με τον συνάδελφο, Νίκο Λυμπέριο, τον Δεκέμβρη του 2014 να αγοράσουμε μαζί το VideoGames24 από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, καθώς μας δόθηκε αυτή η μοναδική ευκαιρία. Το site από την αρχή του έτους που το αναλάβαμε έχει διπλασιάσει το εγγεγραμμένο κοινό του στα social media και έχει πενταπλασιάσει την επισκεψιμότητά του. Προσπαθούμε να δώσουμε στο κοινό την ενημέρωση που αξίζει και την ενημέρωση που θα θέλαμε κι εμείς να διαβάζουμε σαν αναγνώστες, ενώ παράλληλα κρατάμε μια σχέση αγάπης με το χόμπυ μας, διατηρώντας την ισορροπία με τις υποχρεώσεις που έχει το site.