Τελευταίο Ταξίδι(2022)
(Last Voyage) | Πρώτη προβολή: 24-03-2022

62 Βαθμολόγιο
με βάση 16 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου ακολουθεί τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δύο ταξίδια που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ η κάμερα «σχολιάζει» με πολιτική ματιά την εικόνα του Ιαπωνίας και του κόσμου από το χτες στο σήμερα.

Είδος:Ντοκιμαντέρ
Χώρα:Ελλάδα
Σκηνοθέτης:Αρης Χατζηστεφάνου
Διάρκεια:57
80
Ανδρομάχη Σδούκου
2022-03-18
Το χθες και το σήμερα μπλέκονται με μαεστρία και ευαισθησία ενώ παράλληλα γνωρίζουμε ξανά τον αιρετικό και αντιφατικό συγγραφέα, ερχόμενοι σε επαφή με την ντροπή, τον πουριτανισμό, τον θαυμασμό του για τις αντιθέσεις της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
60
Χρήστος Μήτσης
2022-03-16
Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για ένα ντοκιμαντερίστικο ταξίδι στο χρόνο, στις ιδέες του κορυφαίου μας πεζογράφου και στην ψυχή μιας χώρας που από την άκαμπτη παράδοση έχει εκτροχιαστεί στον πιο ξέφρενο καπιταλισμό.
60
Θοδωρής Καραμανώλης
2022-03-14
Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου δανείζουν τις φωνές τους στις σκέψεις του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, αφηγούμενοι στιγμές από δύο ταξίδια στην Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή μπροστά μας ξετυλίγεται το σύγχρονο πρόσωπο μιας χώρας που ζει σε μια κυκλική διαδρομή, με κέντρο τον όλεθρο και περίμετρο που ορίζεται από μυριάδες αντιδιαμετρικές αντιφάσεις
60
Λήδα Γαλανού
2022-03-12
Ο Αρης Χατζηστεφάνου ξεπερνά τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας κείμενο του Καζαντζάκη, αφήγηση των Γιάννη Αγγελάκα και Ολιας Λαζαρίδου και ποπ εικόνες της σύγχρονης Ιαπωνίας.
60
Γιάννης Βασιλείου
2022-03-10
Το ασπρόμαυρο ψηφιακό βίντεο, οι ατμοσφαιρικοί ηλεκτρονικοί ήχοι, η αστική ποίηση της καταγεγραμμένης εικόνας και μια (αναπάντεχη) αλλαγή αφηγητή τα τελευταία λεπτά συνθέτουν ένα «απορροφητικό» ντοκιμαντέρ που σε καθιστά συνοδοιπόρο του Καζαντζάκη σε ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2022-03-08
Η σκηνοθετική επίδοση του Χατζηστεφάνου ευτυχεί σε μια σειρά ακαταμάχητων εικαστικών πλάνων τα οποία δίνουν υπόσταση και βάθος στην πολιτική χροιά της ιστορία που μας μεταφέρει από την παραδοσιακή Ιαπωνία στην καπιταλιστική σύγχρονη βερσιόν της με οδηγό τα αυθεντικά κείμενα του οραματιστή συγγραφέα προς την σύζυγό του Ελένη.
60
Θοδωρής Δημητρόπουλος
2022-03-06
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε μια απρόσμενη, και καλοδεχούμενη, συνάντηση κειμένου και εικόνας.
50
Κώστας Ζαλίγκας
2022-03-04
Καθώς η κάμερα είναι πάντα προσεκτική στις κινήσεις της και το ασπρόμαυρο φιλμ προσδίδει μια διαφορετική γοητεία στις όψεις των πόλεων που επισκεπτόμαστε, ο Αρης Χατζηστεφάνου είχε την καλή ιδέα να αντιπαραβάλει όσα έγραφε ο Καζαντζάκης στη δεκαετία του '30 και του '50, με αυτά που θα δει ο σύγχρονος επισκέπτης. Οι συνειρμοί δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνους που έκανε ο συγγραφέας.
50
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2022-03-02
Σύγχρονες ασπρόμαυρες εικόνες από την ζωή των «ανθρώπων – μυρμήγκια» (σε ότι τουλάχιστον αφορά την εργασία), αρχειακό υλικό από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παράξενα γραφικά ή και κινούμενα σχέδια, την ώρα που το πνεύμα του Καζαντζάκη διατυπωμένο σε κείμενο κατά την διάρκεια του ταξιδιού που έκανε στην Ιαπωνία το 1935 νιώθεις να σε στοιχειώνει.
50
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2022-03-01
Ο Χατζηστεφάνου κάνει ένα σχόλιο πάνω στις τεράστιες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στην προσπάθεια του να δημιουργήσει μια αντίστιξη ανάμεσα στο κείμενο του Καζαντζάκη (που διαβάζουν ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου) και στην Ιαπωνία του χτες και του σήμερα.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση