Δεσμώτης του Ιλίγγου(1958)
(Vertigo)  Πρώτη προβολή: 04-01-1960

95 Βαθμολόγιο
με βάση 9 κριτικές
8.0 με βάση 3 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Ένας αστυνομικός του Σαν Φρανσίσκο, ο Σκοτ Φέργκιουσον, φεύγει από το Σώμα λόγω της υψοφοβίας του. Ένας παλιός του φίλος και εφοπλιστής, τον προσλαμβάνει για να παρακολουθεί την νευρωτική, με τάσεις αυτοκτονίας, γυναίκα του, Μαντλέν. Ο αστυνομικός την ερωτεύεται, αλλά αδυνατεί να την σώσει όταν αυτή επιχειρεί ένα πήδημα θανάτου από... ψηλά. Καιρό μετά, κι ενώ προσπαθεί να ξεφύγει από τις εμμονές του, θα ξανασυναντήσει την νεκρή του αγάπη στο πρόσωπο της μελαχρινής Τζούντι.

Είδος:Θρίλερ
Χώρα:ΗΠΑ
Σκηνοθέτης:Άλφρεντ Χίτσκοκ
Πρωταγωνιστούν:Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Ντελ Γκέντες, Τομ Χέλμορ
Διάρκεια:128
100
Αλκηστις Χαρσουλη
Cine.gr
2022-07-16
Με το φιλμ αυτο ο Hitchcock μεταβαινει απο το κλασσικο φιλμ νουαρ στο νεο-νουαρ. Αυτο βεβαια δεν αναφερεται μονο στις νεες τεχνικες και στην καινουρια και μαλλον εκκεντρικη σκηνοθετικη αντιληψη που εγκαινιαζει ο Hitchcock, αλλα και στις αρχες του μεταμοντερνισμου που ειναι ορατες στην ταινια και καταδεικνυουν την ικανοτητα αφομοιωσης των εξωτερικων επιδρασεων που ειχε ο σκηνοθετης.
100
Κωνσταντίνος Σαμαράς
Cine.gr
2022-07-14
Η κορυφή της χιτσκοκικής φιλμογραφίας, όπου η φόρμα του θρίλερ μπορεί να χωρέσει ένα σχόλιο για την ανθρώπινη τραγωδία με υπαρξιστικούς όρους.
100
Cine-Κριτική
Cine-Κριτική
2022-07-12
Ανυπέρβλητος Άλφρεντ Χίτσκοκ. Μια εκ των πιο σπουδαίων στιγμών στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά. Μεγαλειώδης σύνοψη όλων των αρετών του χιτσκοκικού σινεμά και συνάμα όλων των ψυχώσεων και των εμμονών που κατατρέχουν την φιλμογραφία του Χίτσκοκ.
100
Νίκος Δρίβας
Cineramen
2022-07-10
Ταινίες σαν το Vertigo μας έκαναν να αγαπήσουμε τον κινηματογράφο και την δημιουργική πλευρά του και πραγματικά όσες φορές και να τις δει κανείς δεν μπορεί να την χορτάσει.
100
Νίκος Γαργαλάκος
FILM PLANET
2022-07-08
Το «Vertigo» είναι ίσως το κορυφαίο έργο του Χίτσκοκ.
100
Γιώργος Ξανθάκης
Filmy.gr
2022-07-06
Είναι ένα φιλμ τέλεια αρθρωμένο, με μια περίπλοκη ιστορία που λειτουργεί σε πρώτο επίπεδο σαν ένα συναρπαστικό θρίλερ, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση βυθίζεται στον χώρο της ψυχανάλυσης.
100
Σταύρος Γανωτής
Filmy.gr
2022-07-05
Ο Hitchcock δεν χαρίζει στην τύχη κανένα του πλάνο και θέλει πάντα την ιδανική γωνία για τον φακό του, την ιδανική φωτογραφία για κάθε αντανάκλαση φωτός. Μια ταινία που αν ήταν ασπρόμαυρη θα έχανε την μισή της γοητεία κι αυτό είναι κάτι που ισχύει σπάνια.
80
Γιάννης Πεντσερετζίδης
myFILM.gr
2022-07-04
Μια από τις σημαντικότερες ταινίες του Alfred Hitchcock, η οποία έχει σταθερό και φανατικό club κοινού, ενώ έχει εμπνεύσει και επηρεάσει πολλούς σκηνοθέτες τα μετέπειτα χρόνια (και ορίζει ακόμα -σε μεγάλο βαθμό- το genre του suspense).
75
Άντυ Δημοπούλου
myFILM.gr
2022-07-02
Μία ταινία – σταθμός στον κινηματογράφο. Ανεξάρτητα αν καταφέρνει να πείσει ή όχι, παρασύρει στη δίνη της τέχνης του κινηματογράφου κάθε θεατή αποδεικνύοντας τη σημασία της καλοστημένης σκηνοθεσίας σαν ένα προμελετημένο έγκλημα.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση