Έρημη Χώρα(2020)
(The Wasteland)  Πρώτη προβολή: 20-01-2022

65 Βαθμολόγιο
με βάση 22 κριτικές
? με βάση 0 χρήστες
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Σε ένα απομακρυσμένο παραδοσιακό εργοστάσιο οικοδομικών υλικών ο επιστάτης Λοτφολά αποτελεί για χρόνια τον επιτυχημένο ενδιάμεσο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του και τους εργάτες, ένα πειθήνιο όργανο έτοιμο να κατευνάσει οποιαδήποτε αντίδραση. Όταν ανακαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου σκοπεύει να το κλείσει και να αφήσει τους εργάτες στο δρόμο θα αναγκαστεί για πρώτη φορά να πάρει μια διαφορετική θέση για να προστατέψει τη γυναίκα με την οποία είναι ερωτευμένος.

Είδος:Δράμα
Χώρα:Ιράν
Σκηνοθέτης:Αχμάντ Μπαχραμί
Πρωταγωνιστούν:Τουράζ Αλβάντ, Αλί Μπαγκερί, Ματζίντ Φαρχάνγκ
Διάρκεια:102
80
Ηλίας Δημόπουλος
2022-01-20
Στιλιζαρισμένο δράμα πολλών αρετών και συνταρακτικού φινάλε, που θα ενθουσιάσει τους θαυμαστές του κινηματογράφου του Μπέλα Ταρ. Αλλά όχι μόνο.
80
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2022-01-18
Παρόλο που πρωτοεμφανιζόμενος, ο Αχμάντ Μπαχράμι, καταφέρνει με την πρώτη του αυτή ταινία, να φτιάξει μια ελεγεία γύρω τόσο από άτομα φυλακισμένα σ' ένα τρόπο ζωής από τον οποίο δεν μπορούν να αποδράσουν όσο και από ένα εξαφανισμένο τρόπο ζωής και μιας υπό διάλυση κοινωνίας.
70
Χρήστος Μήτσης
2022-01-16
Ελεγειακό τέμπο, στεγνή, λιτή αφήγηση, αίσθηση υπαρξιακού θρίλερ: με το μελαγχολικά μεγαλόπρεπο στιλ ενός Μπέλα Ταρ, ο πρωτοεμφανιζόμενος Μπαχραμί αποχαιρετά πικρά έναν ολόκληρο τρόπο ζωής που συμπαρασύρει ανθρώπους, ελπίδες και αξίες.
60
Δημήτρης Δανίκας
2022-01-14
Σκληρό-Μόνο για απαιτητικούς.
60
Ζουμπουλάκης Γιάννης
2022-01-12
Οι αργοί, εσωτερικοί ρυθμοί, τα κάδρα που αιχμαλωτίζουν την ματιά και μια άνευ προηγουμένου ασπρόμαυρη φωτογραφία μετατρέπουν την παρακολούθηση αυτής της ταινίας σε μια ασυνήθιστη εμπειρία.
60
Λήδα Γαλανού
2022-01-10
Φορμαλιστής πέρα για πέρα, ο Μπαχραμί εκθέτει χωρίς να προλαβαίνει να εμβαθύνει, καθώς το παζλ της δομής του οδηγεί και τις σεναριακές επιλογές. Είναι, όμως, το φιλμ του τόσο επιμελημένα μινιμαλιστικό και τόσο αυθεντικά ανθρωπιστικό, που το σύνολο κερδίζει το στοίχημα και της γοητείας και της πολιτικής φωνής.
60
Πόλυ Λυκούργου
2022-01-08
Βαριά, μακάβρια ατμόσφαιρα από το πρώτο πλάνο μέχρι το τελευταίο η ταινία βιώνεται δύσκολα κι επίπονα. Ο Μπαχραμί δε θα κάνει εύκολη την θέαση, δε θα αφήσει χαραμάδα για φως ή οξυγόνο.
50
Γιάννης Βασιλείου
2022-01-06
Όπως έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Ρότζερ Έμπερτ, στο σινεμά μεγαλύτερη σημασία από αυτό που λες έχει ο τρόπος που το λες. Και ο Μπαχραμί το λέει περισσότερο με τον τρόπο ενός εικαστικού, ενός video artist που θέλει να καταθέσει ένα statement διά της επανάληψης, παρά με εκείνον ενός κινηματογραφικού σκηνοθέτη.
50
Απόστολος Κίτσος
2022-01-04
Ο Μπαχράμι θέλει να μιλήσει για την ταξική ανισότητα, την εκμετάλλευση των αφεντικών και το τυρρανικό ισλαμικό καθεστώς, αλλά το κάνει επιδερμικώς αλληγορικά, βάζει στο επίκεντρο και έναν βουβό έρωτα ανολοκλήρωτο, αλλά και μαζί μισοσχηματισμένο, τελικά το οικοδόμημα που στήνει (πολύ πολύ αργά και) με ευλαβική γεωμετρία, είναι πανέμορφο απ'έξω, όχι και τόσο λειτουργικό από μέσα.
20
Βαρβάρα Κοντονή
2022-01-02
Όσο οι «δημιουργοί» συνεχίζουν να πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν ταινίες με... βλέμματα, παύσεις, αψυχολόγητα traveling και λειψά σενάρια, τόσο θ' αναγκαζόμαστε να βλέπουμε ταινίες όπως η «Έρημη Χώρα» σε... επίσης έρημες αίθουσες.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση